Bästa finansminister! Om Du kan finna några nationalekonomiska argument som motsäger det som följer så välkomnar jag om du skickar dem till mig.
I annat fall bör du och regeringen rimligen agera utifrån nedanstående analys, skriver dagens debattör Leif V Erixell.
Så länge inflationen drivs upp av bristförhållanden gällande insatsvaror på grund av pandemin och kriget i Ukraina, främst energi/drivmedel/el men även datorkomponenter, konstgödsel och olika grödor, vars prisökningar sprider sig ut i ekonomin fram till konsument, så blir en räntehöjning vad gäller inflationen meningslös; istället eldar den på den begynnande lågkonjunkturen – med tvingande logik. Således är det oanalytiskt och direkt samhällsfarligt av Riksbanken att i detta läge fortsätta höja räntan. Man skulle inte ens ha börjat, utan väntat ut insatsvarornas återkomst i någorlunda balans pre kriserna.
Räntehöjningar ska, om de ska ha effekt på inflationen, ske i en överhettad ekonomi orsakad av främst inhemska förhållanden, exempelvis obalanserade löneökningar. Vad en regering kan och bör göra nu är således att dels med alla medel öka utbudet av nämnda insatsvaror, som till exempel el och minska kostnaderna för dem där det går, exempelvis för bränslen genom minskning av energiskatterna, som ju för övrigt gett statskassan stora belopp genom själva prisökningen! Ge tillbaka dem till brukarna och gör en insats mot de inflationsdrivande orsakerna.
Vidare borde det vara självklart att tillfälligt, säg 6 månader, ta bort eller kraftigt minska amorteringarna för de hushåll som just köpt sin första lägenhet och utan egen förskyllan hamnat i en av Riksbanken påeldad stagflation. Här måste det till självständigt tänkande och att inte förlita sig på en Finansinspektion och andra som hamnat i Riksbankens defekta analys. Att detta – att människor slipper att gå från hus och hem under vintern – på något sätt skulle elda på inflationen faller på sig egen orimlighet.
Måhända är denna analys av något värde för dig.
I övrigt önskar jag dig och regeringen lycka till efter denna överdrivet försiktiga start. Bland annat så utgår jag från att Ni redan i vårändringsbudgeten tittar mer på kostnadssidan där ideologiproducerande och ideologistyrande myndigheter inte förtjänar att få fortsätta parasitera på skattemedel och vars minskade utgifter vid ett borttagande mer än väl skulle kompensera för borttagandet av exempelvis plastpåseskatten – som ju är ett vallöfte – samt att de genom själva sin existens motverkar de paradigmskiften Ni vill genomföra. Det är ju inte Magdalena Andersson och vänstern, systemägarna, Ni ska imponera på såsom ansvarstagande rikshushållare, utan de väljare som givit Er makten och som förväntar sig att Ni ger tillbaka på de vallöften Ni givit. Allt annat är förstås en omöjlig framgångsväg.
Lycka till och allt gott!
Vänligen
Leif V Erixell
Författare och frihetlig debattör
P.S
Här är en lista på myndigheter som kan avvecklas och som Ni själva har ”lovat” att ta tag i: https://www.altinget.se/
En mycket bättre lista och som på allvar skulle signalera ett ”paradigmskifte” och spara miljarder av skattebetalarnas pengar, får Ni hjälp med här: https://medbloggen.se/2018/05/