
UI:s utredning om Rouzbeh Parsi saknar trovärdighet. Hans avgång är välkommen, men han bör utredas av Säkerhetspolisen om vilket samröre han haft med den iranska regimen, skriver Nima Rostami.
Det Utrikespolitiska Institutets (UI) MENA-programansvarige, Rouzbeh Parsi, har efter många år av kritikstorm tvingats avgå. Detta sker efter UI:s utredningsrapport om honom.
Även om utredarna konstaterar uppenbara detaljer om Rouzbeh Parsis kontakter med högt uppsatta företrädare för den iranska regimen och hans lobbyverksamhet åt regimen, befrias han av ”anklagelserna”.
Avgångsbeskedet är välkommet och glädjande. UI:s utredare saknar dock trovärdighet då de inte förmått orientera sig på djupet i Irans politiska styre och därmed inte kunnat utforska Parsis lojalitet mot regimen.
Bakgrunden till utredningen har varit den regimkritiska nyhetssajten Iran Internationals och tankesmedjan Semafors avslöjande om ”Iran Experts Initiative” (IEI) – ett nätverk skapat 2014 av Irans utrikesministerium och säkerhetstjänst för att främja regimens agenda i västvärlden.
IEI består av iranska akademiker i väst med dubbla medborgarskap som påverkar västerländska tankesmedjor. Rouzbeh Parsi har varit en av de mest tongivande Iranexperterna och drivit regimens förklaringsmodell i svenska medier.
Med tanke på att UI utgör UD:s eget institut som finansieras med skattemedel, och att IEI-medlemmar är betrodda rådgivare åt Irans UD, kan Parsi ha befattat sig med känsliga uppgifter som förts till en antagonistisk främmande makt.
Det behöver utredas.
Det är uppenbart att Parsi haft ett unikt inflytande i Sveriges Iranpolitik. Vi har i åratal sett Parsi som ”expert” medverkande i alla de stora mediekanalerna – trots att regimkritiska exiliranier upprepade gånger försökt påtala hur problematiskt det är.
Faktum kvarstår att Irans system inte skonar iranier som går emot regimen, men har haft högt förtroende för Parsi.
UI:s utredare framhåller principen om spår 1 och spår 2 i diplomatin – att framstående forskare (spår 2) för samman officiella aktörer (spår 1). På så sätt har Parsi haft en nyckelroll i Irans påverkanspolitik i Sverige.
Svenska skattemedel har utnyttjats för detta ändamål genom hans anställning på UI, egen förening och olika föreläsningar. Parsi har besökt Iran och deltagit i seminarier anordnade av samma aktörer som bildat IEI.
Parsi har i sin roll etablerat kontakter med Irans regims höga företrädare och fått deras förtroende. Han har främjat Irans antagonistiska diplomati och verkat för att:
- Normalisera Sveriges relationer med Iran
- Häva sanktioner mot Iran
- Demonisera Israel som ett problem i Mellanöstern
- Främja Irans geopolitiska agenda genom akademisk täckmantel
Parsi behöver inte vara betald agent för att utgöra ett säkerhetshot. Och det är inte det jag påstår. Han kan ha agerat av ideologiska skäl – latent antiamerikansk och antiisraelisk hållning är inte ovanlig bland vissa politiska riktningar.
Oavsett motiv är faktum att han agerat i linje med intressen för en antagonistisk främmande makt som behöver få en grundlig förklaring och genomgång.
Detta är illojalt handlande mot Sverige.
UI:s utredare förmår inte analysera dessa uppgifter och saknar skärpa i frågan. Rouzbeh Parsi bör således utredas av Säpo då han kan utgöra ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige.
Nima Rostami är advokat och debattör.