Facebook noscript imageDEBATT: Så kan Sverige verka för regimskifte i Iran
Debatt
DEBATT: Så kan Sverige verka för regimskifte i Iran
Ayatollah Ali Khamenei till vänster och kronprins Reza Pahlavi till höger. I mitten: skribenten Negin Hamedi. Foto: Privat/Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Ayatollah Ali Khamenei till vänster och kronprins Reza Pahlavi till höger. I mitten: skribenten Negin Hamedi. Foto: Privat/Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Det är dags att sluta protestera mot marionetterna och rikta trycket mot dockspelaren. Om Sverige vill dra undan mattan för den iranska regimen och dess support till de kriminella gäng som härjar i landet bör maximalt tryck sättas på Islamiska republiken, och stöd ges till fredliga krafter som kronprins Reza Pahlavi, skriver Negin Hamedi.

Sveriges utrikesdepartement har vid upprepade tillfällen uttryckt sin oro över den Islamiska republikens samröre med kriminella grupper. Men detta väcker en avgörande fråga: varför rikta protesterna mot verktygen – när förövaren själv sitter vid makten?

Den islamiska regimen i Iran är inte bara en stat – den fungerar som en internationell kriminell organisation, med tentakler som sträcker sig långt utanför landets gränser.

Genom att understödja och organisera kriminella nätverk världen över försöker den främja sina egna geopolitiska mål. Att vädja till en sådan regim om att stoppa dessa grupper är som att be en maffiaboss att ta avstånd från sina underhuggare.

Omvärldens symboliska protester riskerar att bli tomma markeringar – ord utan verkan. Vad som krävs är verklig, strategisk handling: isolera regimen, minska dess globala räckvidd och – framför allt – stöd de demokratiska och fredliga krafterna, både i och utanför Iran, som kämpar för ett alternativ till diktaturen.

Att kapa brottslingars händer kräver mod. Det är dags att agera.

Bland dessa fredliga krafter finns kronprins Reza Pahlavi, som av många iranska oppositionella ses som en samlande röst. Han har blivit en symbol för det iranska folkets kamp för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter.

Vi uppmanar därför till stöd för projektet ”Hundra Städer”, som lanserades den 19 april. Initiativet arrangeras varannan vecka i form av informationsbord runt om i landet, där man kan stanna till, samtala med oss och hämta material om den aktuella situationen i Iran. Där informerar vi om hur regimen påverkar Iran, Sverige och världen på ett negativt sätt – samt varför ett regimskifte under ledning av kronprins Reza Pahlavi skulle kunna skapa stabilitet i regionen och därmed bidra till en fredligare värld.

Kampanjen har hittills ägt rum i över 35 städer världen över under parollen: ”Hundra städer, en röst – Kronprins Reza Pahlavi”. Nya städer adderas kontinuerligt och så fortsätter det än idag.

Målet är att uppmärksamma världen på det iranska folkets kamp och lyfta fram deras fredliga representant. Kronprins Reza Pahlavi är den enda pålitliga rösten som kan bidra till en fredlig övergång – utan krig och utan förhandlingar med förtryckare. Varken diplomati med en kriminell regim eller ett förödande krig är lösningen på problemen. Att förhandla med förövarna eller att starta ett krig kan tyckas ge snabba resultat, men i längden kommer det att orsaka samma kaos och våld.

Den enda hållbara vägen framåt är: maximalt stöd till det iranska folket, och maximalt tryck på den Islamiska republiken – för att bana väg för verklig förändring, ändring av regimen i Iran.

Hör vår röst. Vi kan - för vi är oräkneliga.
För mer information, besök Kronprins Reza Pahlavis
officiella hemsida samt kampanjens webbplats.

Negin Hamedi,
Samhällsdebattör och universitetsstudent inom statsvetenskap och historia

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu