Facebook noscript imageDEBATT: Stärk samarbetet med demokratin Taiwan
Debatt
DEBATT: Stärk samarbetet med demokratin Taiwan
SD:s delegation till Taiwan med sina värdar och dagens debattörer: Rasmus Giertz, Nima Gholam Ali Pour, Sara Gille och Markus Wiechel. Foto: Pressbild
SD:s delegation till Taiwan med sina värdar och dagens debattörer: Rasmus Giertz, Nima Gholam Ali Pour, Sara Gille och Markus Wiechel. Foto: Pressbild

Trots att den blott har 30 år på nacken är demokratin i Taiwan grundmurad och vital. Kinas drömmar om återförening saknar stöd hos befolkningen. Sverigedemokraternas delegation mötte ett Taiwan som skulle vinna på ett ökat utbyte, och ett land som även kunde lära Sverige en del, skriver de fyra rikdsagsledamöter för SD som deltog i besöket.

I mitten av maj var vi en delegation från Sverigedemokraterna som besökte Taiwan. Vårt syfte var både att stärka relationerna mellan Sverige och Taiwan men också att visa vårt stöd för en demokrati som dagligen tvingas konfrontera världens största diktatur, Folkrepubliken Kina.

Läs även: Bildt: EU bör inte stötta Taiwans självständighet

Den taiwanesiska demokratin väcker hopp då demokratin är en självklarhet i Taiwan och en del av den taiwanesiska identiteten trots att den infördes först i slutet av 1980-talet. Under en trettioårsperiod har Taiwan lyckats utveckla en demokratisk samhällskultur, vilket visar att folkstyre är möjligt överallt i världen samt att Folkrepubliken Kinas förfärliga diktatur inte är ett naturligt tillstånd, utan ett långt lidande som det kinesiska folket tyvärr får utstå.

Under vår vistelse i Taiwan fick vi möjligheten att träffa Taiwans president, nationella säkerhetsrådets generalsekreterare, flera ministrar samt en lång rad andra dignitärer. Det är uppenbart att Taiwans politiska ledning söker ett närmare samarbete med Europa och Väst, vilket vi också bör bejaka.

Den pågående upptrappningen mellan Kina och USA försämrar säkerhetsläget för Taiwan som blir utsatt för militära provokationer men också anklagelser om att vara ett verktyg för amerikanska intressen. Detta stämmer inte då Taiwan bedriver en självständig utrikespolitik där man eftersträvar att behålla status quo. Taiwans politiska ledning gör allt de kan för att behålla freden och öppna upp för en dialog med Kina, där Taiwan verkar som en fri aktör. Här kan europeiska stater som Sverige vara en modererande kraft och arbeta för att hindra en militär konflikt mellan Kina och Taiwan. Utgångspunkten måste då vara att värna Taiwans frihet och självständighet gentemot Kina.

Under vår vistelse i Taiwan fick vi möjligheten att prata med skolungdomar och kunde då ställa frågan om de ser sig själva som kineser eller taiwaneser. Alla skolungdomar vi talade med ansåg att de var taiwaneser och inte kineser. Denna observation kan bekräftas genom opinionsundersökningar som genomförs i Taiwan. Bland de unga i Taiwan så är den historiska och kulturella kopplingen till Kina svagare samtidigt som de unga har sett hur en så kallad återförening med Kina kan se ut, genom det brutala förtrycket i Hong Kong.

Det finns därmed ett folkligt motstånd bland taiwaneser mot den återförening som kommunistpartiet i Kina drömmer om. Återförening kommer inte att ske fredligt. Därmed blir det ännu viktigare för Sverige och resten av Europa att stödja Taiwan som en fri aktör och avskräcka den kinesiska regimen från att agera irrationellt, vare sig det handlar om en blockad eller invasion. Ju mer stöd det taiwanesiska självstyret får desto mindre benägen är Kina att påbörja en militär konflikt. Det är genom stöd till taiwanesisk självständighet som vi kommer att bevara freden i Taiwan-sundet. Detta är en fred vars bevarande är viktig för hela världsekonomin.

Läs även: Macron: Europa bör inte lägga sig i Taiwanfrågan

Större kunskapsutbyte mellan Taiwan och Sverige skulle vara oerhört värdefullt. Många av de problem vi har i Sverige har Taiwan hanterat på ett föredömligt sätt. Skjutningar och bombattentat är sällsynta i Taiwan, som är ett av Asiens tryggaste länder. Utbildningsväsendet är individanpassat med ett strikt fokus på att maximera elevernas möjlighet till inlärning och stök i skolan existerar knappt. När det gäller sjukvården så är den tillgänglig för alla samtidigt som köerna är obefintliga. Detta är en enorm bedrift med tanke på att Taiwan har en större befolkning på en geografisk mindre yta. Vi kan inte låta kinesiska påtryckningar hindra ett sådant kunskapsutbyte.

Taiwan är en demokrati som strävar efter att bygga allianser med likasinnade demokratiska stater. Det är något som vi välkomnar i en värld där auktoritära krafter med Kina i spetsen ständigt stärker sina positioner. Sverige bör, likt våra likasinnade vänner, göra vårt yttersta för att stärka samverkan mellan världens fria demokratier, och Taiwan, i samtliga internationella organ.

Markus Wiechel (SD)
Nima Gholam Ali Pour (SD)
Sara Gille (SD)
Rasmus Giertz (SD)

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu