Facebook noscript imageDEBATT: Stefan Löfven går vidare till Förenta Nationerna
Debatt
DEBATT: Stefan Löfven går vidare till Förenta Nationerna
Dagens debattör Henrik Diamant vill avtacka Stefan Löfven när han går vidare i karriären. Foto: Privat / Carsten Koall/AP/TT
Dagens debattör Henrik Diamant vill avtacka Stefan Löfven när han går vidare i karriären. Foto: Privat / Carsten Koall/AP/TT

Det är dags för oss svenskar att ta avsked av vår statsminister emeritus när han nu lämnar oss efter väl förrättat värv, för att som FN-konsult ta sig an de utmaningar som hotar den mänskliga civilisationen som sådan, skriver dagens debattör Henrik Diamant.

Äntligen kommer någon i arbete via instegsjobb: Stefan Löfven utses till FN-konsult.

Efter att i sju år som statsminister lett Sverige in i framtiden kan Stefan Löfven nu börja arbetet med att även leda världen in i framtiden.

Jo, du hörde rätt. Stefan Löfven har gått från klarhet till klarhet med jobbet att placera Sverige i framkant, men nu tvingas vi låna ut honom och hans nya konsultfirma till FN där man bett honom reda ut de sex största hoten mot den mänskliga civilisationen som vi känner den.

Uppdraget kommer under brinnande krig i öst, kärnvapenhot, klimatarmageddon, viruspandemi, ett nytt kallt krig mellan Kina USA och åter ökande spänningar mellan Iran och Israel, för att nämna ett axplock av våra utmaningar.

Tajmingen kunde därför inte varit bättre.
Det är många experter som nu biter på naglarna och väntar på hans analys av världsläget.

Men varför har FN enats om att det ska vara exakt sex stycken världshot och inte fler eller färre? Det hela för ju tankarna till förskolelärares instruktioner till barn: ”Berätta om en bondgård, uppsatsen ska innehålla minst sex olika djur och växter.”

Tiotusentals experter har skrivit tiotusentals böcker, artiklar och avhandlingar om de olika hot som hänger över oss. Bokhandlare erbjuder till och med böcker som listar dem i alfabetiskt ordning, eller böcker skrivna av namnkunniga experter som Stephen Hawking, olika nobelpristagare och andra experter.

Elon Musk tror AI är stora risken, medan Bill Gates är mer inne på klimatet. Hawking var inne på meteoriter.

Men de kan ju ha missat något. Därför är det ett klokt drag av FN att anlita just Stefan Löfven i en global konsulttroll, kanske kan han upptäcka något som förbisetts.

Enbart år 2020 gav Stefan Löfven 443 miljoner kronor till FN. Det betyder att medel att investera i Stefan Löfvens skarpsinne redan finns på plats, vilket är en viktig start.

Stefan Löfvens snille är välkänt i Sverige, och det vore ju själviskt av Sverige att neka resten av mänskligheten tillgång därtill.

Stefan Löfvens kriminologiska expertis löste exempelvis brottsligheten, och Sverige har inte längre några gängmord eller ungdomsrån utan kan i stället fokusera på saker som anmälningsgrad och socioekonomiska faktorer.

Genom att lägga ner svenska kärnkraftverk har han minskat hoten från härdsmältor påtagligt, enligt svensk media utan någon effekt på elpriserna som medborgarna har att betala.

Stefan Löfvens regering lovade även sex miljarder kronor till FN:s klimatfond, vilket inte bara ska lösa klimatkrisen utan också är en jobbskapande åtgärd.

Frågan är inte varför FN vill ha honom, utan varför Stefan Löften vill lägga sin talang på just FN? Det ryktades ett tag att Stefan Löfven egentligen tänkt sig att från grunden bygga ett företag för det nya Sverige, som skulle anställa tusen nyanlända och visa alla skeptiker den utlovade samhällsvinsten från den förda migrationspolitiken.

Men det var inte en angelägen utmaning för statsmannen, han lämnar istället sitt verk och arbete med Sverige bakom sig, går vidare till en internationell arena och tar globalt ansvar för den viktigare och oerhört tydliga hotanalysen och fakturerar FN för det.

Det visar på ansvar och kompetens.

Att FN ibland kritiserats för vara en överdimensionerad byråkratisk elefantkyrkogård för avdankade politikers vänskapskorruption kommer inte påverka Stefan Löfvens integritet.

Stefan Löfven är helt enkelt som klippt och skuren för FN-jobbet.

Läs även: Hjort: Löfven borde få frågor om Qatars mutor

Henrik Diamant
Driver den svenska turist- och konferensanläggningen Villa Panorama i Malaga/Mijas

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu