Med hjälp av några enkla regeländringar kan Sverige komma till rätta med fusk och missbruk rörande uppehållstillstånd för utländska studenter, skriver företrädare från Medborgerlig Samling.
I en artikel i Fokus den 20 mars skriven av Henrik Sjögren tas missförhållanden rörande studenter från tredje land (länder utanför EU/EES) som kommer till Sverige för att studera upp. Vi ger här några förslag på hur man kan komma till rätta med problemen.
När gemene man tänker på studenter från dessa länder som dessutom är villiga att betala höga studieavgifter, tänker nog de flesta på dem som läser på prestigefyllda lärosäten som Chalmers, KTH, Handelshögskolan eller KI. Dessa studenters närvaro i Sverige är i regel inte något problem alls. Tvärtom tror vi att denna typ av immigration i syfte att studera oftast är av godo både för Sverige och de studenter som antas på sådana utbildningar. Inte sällan finns det en god möjlighet för dessa studenter att efter avslutad examen få ett kvalificerat arbete, exempelvis i svensk industri.
Tyvärr kan inte samma sak sägas om alla utbildningar i Sverige som studenter från tredje land antas till. Artikeln i Fokus tar upp fristående kurser såsom “akademisk engelska” eller “global turism” på mindre regionala högskolor. Det rör sig om kurser med låga antagningskrav, låg svårighetsgrad och omfattningen 30 högskolepoäng, vilket är minimikravet för att erhålla arbetstillstånd.
Ett regelverk som inbjuder till fusk
Det finns ingen gräns för hur mycket studenter från tredje land som erhållit arbetstillstånd får arbeta vid sidan av studierna. Maka/make till en student kan också ansöka om uppehållstillstånd och arbetstillstånd och man kan även få uppehållstillstånd för sina barn.
Med detta regelverk har Sverige byggt ett system som inbjuder till fusk. Och detta är också vad som misstänks ske. Studenter dyker i vissa fall inte upp alls och i andra fall avbryter de sina studier. Misstanken är att uppehållstillstånd för studier används för andra syften, såsom att komma hit och arbeta. Det finns till och med misstanke om att uppehållstillstånd för studier används i traffickingsyfte.
Migrationsverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur fusket kan minska, men vi menar att regelverket som sådant är felaktigt då det på ett flagrant sätt öppnar för missbruk.
Skärpta regler för uppehållstillstånd för studier
Medborgerlig Samling föreslår därför flera skärpta regler för studenter från tredje land som vill bedriva studier på högskolenivå för att de ska beviljas uppehållstillstånd.
- Inför ett krav på antagning på en programutbildning om minst 120 högskolepoäng.
På så vis hindras inga studenter som antas till masters- eller kandidatprogram, men studenter som söker enstaka kurser med låga antagningskrav i syfte att istället komma till Sverige för att jobba kommer effektivt att stoppas.
- Tillåt enbart arbetstillstånd för anställning i en bransch som är relevant för utbildningen.
På så vis kan relevanta sommarjobb eller extrajobb inom exempelvis högskolan, industrin eller vården ge arbetstillstånd, medan vi undviker att studenter från tredje land jobbar som restaurangmatsbud eller liknande.
- Tillåt inga uppehållstillstånd för medföljande maka/make/barn.
Detta kan låta hårt och säkert slå mot en och annan seriös student som har familj, men viktigast här måste ändå vara att svenska skattebetalare inte ska betala sociala förmåner för barn och medföljande maka/make för någon som studerar här. I det fall studenten efter avslutad utbildning lyckas få en anställning i Sverige kan familjen komma hit då.
Frigör tid för tillståndsärendena
Dessa enkla regler skulle sannolikt minska risken för missbruk av systemet högst betydligt samtidigt som de inte hindrar ambitiösa studenter som vill bedriva seriösa studier i Sverige. Det är dessutom en inte alltför vild gissning att antalet ärenden kring uppehållstillstånd för studier i Sverige skulle minska vilket skulle frigöra tid för Migrationsverket att jobba med dessa tillståndsärenden på ett bättre sätt.
Medborgerlig Samling anser att vi måste sluta att lappa och laga i dysfunktionella system och i stället införa regler som gynnar Sverige och som inte inbjuder till fusk.
Staffan Gunnarson
Migrationspolitisk talesperson Medborgerlig Samling
Monika Råberg Hellsing
Partisekreterare Medborgerlig Samling