Facebook noscript imageDEBATT: Svenska biståndspengar går till Hamas
Debatt
DEBATT: Svenska biståndspengar går till Hamas
Dagens debattör Bo Jönsson undrar hur kopplingarna mellan UNRWA och Hamas ser ut. Foto: Privat / Mohammad Zaatari/AP/TT / Hadi Mohammadi (CC BY 4.0)
Dagens debattör Bo Jönsson undrar hur kopplingarna mellan UNRWA och Hamas ser ut. Foto: Privat / Mohammad Zaatari/AP/TT / Hadi Mohammadi (CC BY 4.0)

Regeringen har på oklara grunder accepterat UNRWA:s löften om ökad insyn och kontroll, och återupptagit biståndet. Som om inte det räckte når svenska pengar därtill Hamas via frivilligorganisationer och terrororganisationens inkomstskatter, skriver dagens debattör Bo Jönsson.

Sverige är tredje största bidragsgivare till UNRWA (FN:s biståndsorgan för palestinska flyktingar), efter USA och Tyskland. Det svenska biståndet är därtill större än från den samlade arabvärlden. UNRWA:s största insats är i Gaza, där terrororganisation Hamas styr sedan mitten av 00-talet.

Den 20:e mars besvarade Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) en fråga från Björn Söder (SD) om det svenska biståndet till Gaza, och om huruvida UNRWA har klippt banden till Hamas. I svaret noteras att ”Den 1 mars nådde EU-kommissionen en överenskommelse med UNRWA om stärkt intern tillsyn, granskning och kontroll”. Han nämnde även att ”Sverige ska få samma information som EU-kommissionen rörande de framsteg som UNRWA gör avseende kontroll, oberoende revision, stärkt tillsyn och extern granskning av personal.”

Baserat på detta har regeringen beslutat att återuppta utbetalningarna till UNRWA (400 miljoner kronor under 2024). Svaret från Forssell innehåller naturligtvis inget om ”klippta band till Hamas” och inte heller några garantier om att svenska biståndspengar inte vandrar vidare till Hamas.

Indirekt stöd via frivilligorganisationer

Nu är inte Sveriges direkta bidrag till UNRWA det enda stöd som når Hamas. SIDA stöder en mängd frivilligorganisationer i Sverige, som i sin tur bedriver verksamhet i palestinska så kallade flyktingläger. Exempelvis får kooperationens biståndsorganisation ”We effect” något hundratal miljoner årligen från SIDA varav en del går till Västbanken.

Det är inte ekonomiskt täta skott mellan Västbanken och Gaza och gissningsvis strömmar en del av ”We effect”-stödet vidare till Hamas. Det vill säga att om jag handlar på Coop, tar en försäkring i Folksam eller råkar bo i en HSB-lägenhet bidrar jag till Hamas terrorverksamhet. Många bäckar små...

Hamas kontrollerar ekonomin i Gaza och beskattar införsel av alla varor med 16,5 procent. UNRWA driver skolor och sjukhus i Gaza och frigör på så sätt resurser för Hamas. UNRWA är också en av Gazas största arbetsgivare och betalar naturligtvis löner till sina anställda. Att lönerna betalas med biståndspengar hindrar inte Hamas från att beskatta dessa.

Inkomstskatter till Hamas raketer

Låt oss anta att det svenska biståndet huvudsakligen används till löner åt lärare och sjukvårdspersonal. Om inkomstskatten i Gaza är densamma som i Sverige, alltså cirka 30 procent, betyder det att ungefär 120 miljoner kronor av det svenska biståndet hamnar direkt hos Hamas. Svenska myndigheter (SIDA) hävdar dock att de inte har någon kännedom om att ”svenskt bistånd till UNRWA förmedlas vidare via skatter till Hamas”.

Ett mycket märkligt påstående, eftersom Hamas beskattning finns beskriven i t ex amerikanska kongressförhör.

De enkla raketer Hamas skickar iväg mot Israel kostar drygt 10 000 kr/st. Det svenska biståndet möjliggör för Hamas att skicka tiotals raketer om dagen mot Israel (en del pengar går till tunnelbyggande). Som tur är har Israel ett utmärkt luftförsvar och de flesta raketerna skjuts ner innan de når bebodda områden.

Men Hamas primitiva raketer missar ofta målet och en ansenlig del av raketerna slår ner i Gaza. Och tyvärr har Gaza inte samma förnämliga luftförsvar som Israel. De svenska biståndspengarna sprider således död och förstörelse både i Israel och Gaza.

Bo Jönsson

Pensionerad professor i teoretisk kemi

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu