Facebook noscript imageDEBATT: Svenska woke-högskolor borde avfinansieras – inte uppmuntras
Debatt
DEBATT: Svenska woke-högskolor borde avfinansieras – inte uppmuntras
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg legitimerar vänsterflum på universiteten, skriver Konservativa Förbundets ordförande Markus Johansson-Martis. Foto: Jessica Gow/TT
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg legitimerar vänsterflum på universiteten, skriver Konservativa Förbundets ordförande Markus Johansson-Martis. Foto: Jessica Gow/TT

När jämställdhetsminister Brandberg (L) inviger Chalmers nya woke-enhet fortsätter skattepengar finansiera diskriminering på svenska universitet. Trump har visat att det går att stoppa, skriver Markus Johansson-Martis, ordförande för Konservativa Förbundet.

Det tog mindre än en dag för Donald Trump att genom exekutiva ordrar eliminera DEI-program från federala myndigheter. Här i Sverige ser vi dessvärre en motsatt utveckling. Regeringen, med Liberalerna i spetsen, klamrar sig fast vid gamla mönster och fortsätter uppmuntra att wokeideologin breder ut sig på våra universitet. För den akademiska frihetens skull måste det upphöra.

Det är ingen nyhet för oss som har studerat vid svenska lärosäten de senaste 15 åren. Wokeismen har etsat sig fast i högre utbildning, där hela program, kurser och centrala inslag präglas av denna ideologi. Det sker inte bara inom humaniora och statsvetenskap utan också på ingenjörs- och läkarutbildningar.

Resultatet? Politiserad och urvattnad undervisning som tränger undan meritokrati och gedigen kunskapsförmedling.

Diskriminering i inkluderingens namn

Senast i raden av exempel är Chalmers tekniska högskola, som den 22 januari invigde en ny enhet för mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI). Invigningen fick stöd av jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), som deltog vid öppningsceremonin som talare.

Chalmers själva beskriver DEI-enheten som en del av sin ambition att arbeta med jämställdhet och skapa en mer inkluderande miljö för studenter och personal. För moderna öron som vant sig vid detta språkbruk kan det tyckas harmlöst, men i praktiken är det långt ifrån oproblematiskt.

För det första måste vi fråga oss: Om dessa extra insatser nu behövs, varför har då Chalmers tillåtit diskriminering ända fram tills idag? Om svenska universitet verkligen har varit diskriminerande eller misogyna vore det en skandal som ledningen borde ställas till svars för. En jämställdhetsminister borde i synnerhet vara intresserad av att utreda det vidare.

Regeringens ansvar att agera

För det andra måste vi förstå vad ”inkludering” innebär i praktiken. Ordet används som en eufemism för att prioritera mångfald baserat på etnicitet och kön -- ofta på bekostnad av unga svenska män.

Vi önskar höra från Chalmers och jämställdhetsministern varför de tycker det är acceptabelt att diskriminera svenska unga män som har kämpat lika hårt som alla andra för att komma in på sina drömlinjer eller beviljas forskningsstöd.

Att regeringen uppmuntrar inrättandet av DEI-enheter finner vi vara både omotiverat och ansvarslöst. Regeringen säger sig vurma för akademisk frihet men samtidigt fortsätter tillåta politisering av högre lärosäten. Det sker bara i bakgrunden med medföljande ursäkter om att regeringen inte kan påverka.

När utbildningsministern Johan Pehrsson (L) skrev på X att Chalmers bestämmer själva över sin verksamhet och det kallas ”akademisk frihet” var det inte helt sant. I ett regleringsbrev till Försvarshögskolan för innevarande år uppsatte regeringen ett ”rekryteringsmål för professorer” där 53% av nyrekryterade processorer ska vara kvinnor.

Hur utbildningsministern får denna logik att gå ihop lämnas vi oförstående inför.

Dags att agera

Precis som alla svenska högskolor är även Chalmers åtminstone delvis finansierade av skattemedel och innehar förvaltningsuppgifter. Regeringen har bevisligen lagliga styrmedel som används gentemot myndigheter och högskolor.

Alltså, om regeringen och Liberalerna skulle vilja så kan de sätta stopp för wokeismens genomslag på svenska universitet. Ännu enklare vore det för ”den mest konservativa regeringen på 100 år” att inte delta vid invigningen av en DEI-enhet på ett universitet.

Det talas ofta om paradigmskiften i svensk politik och Sverige behöver flera sådana – inte minst på våra universitet. Regeringen får helt klart underkänt i detta avseende och tycks inte ta mandat de fick av väljarna att stoppa vänsterflum på allvar.

Det borde vara en självklarhet för regeringen att universitet och högskolor som inte förmår hålla tillbaka radikala ideologiska strömningar bör få sina anslag minskade eller indragna. Regeringen bör också överväga åtgärder för att avlägsna lärare och studenter som medvetet undergräver lärosätenas syfte och den akademiska kvalitén i verksamheten.

Om Trump kunde åstadkomma förändring på några timmar, borde svenska väljare åtminstone kunna kräva konkreta förbättringar under en mandatperiod.

Markus Johansson-Martis är ordförande för studentorganisationen Konservativa Förbundet.

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu