
När unga killar döms hårdare än våldsamma knivmän väcker det frågor om svensk rättssäkerhet. Det behövs en översyn av hur samtyckeslagen tillämpas, skriver juristen Kada Karlsson.
I ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall den senaste tiden friade Göta hovrätt en man som i tingsrätten dömts till tio års fängelse för mordförsök. Offret knivhöggs flera gånger, förlorade stora mängder blod och riskerade livet. Tingsrätten ansåg att bevisningen räckte för ett långt fängelsestraff, utvisning och nästan 300 000 kronor i skadestånd. Hovrätten? De frikände helt. Mannen döms i slutändan till en månad i fängelse – för narkotikabrott.
Samtidigt döms unga killar runt om i landet till två till sex års fängelse, ofta med enorma skadestånd, i fall där det enbart handlar om ord-mot-ord. Inga vittnen. Inga tekniska bevis. Inga skador. Bara ett påstående – oftast från en ung kvinna – och en ung man som står ensam mot ett system som säger att han måste bevisa sin oskuld, i strid med hela rättsstatens grundprinciper.
Detta sker under samtyckeslagens flagg – en lag som infördes i god anda, men som idag används som ett vapen i rättssalar där “trovärdighet” blivit viktigare än bevis. Försvaret står ofta maktlöst när domstolen väljer att gå helt på målsägandens utsaga, och advokater vittnar om att de hellre tar mordfall – för där går det att vinna, för där krävs bevis.
Det är orimligt att unga killar i Sverige idag sätts i fängelse i flera år, tvingas betala hundratusentals kronor i skadestånd och får sina liv förstörda – medan en man som knivhugger en annan i bål och axel, på ett sätt som nästan kostar honom livet, går fri.
Vi måste våga ställa oss den obekväma frågan: Hur rättssäkert är Sverige i dag?
För det handlar inte om att skydda förövare. Det handlar om att skydda rättsstaten, där alla – oavsett kön – har rätt till en rättvis rättegång, där oskyldighetspresumtionen väger tungt, och där vi inte får låta våra lagar bli verktyg för godtycke.
Jag kräver en översyn av hur samtyckeslagen tillämpas i praktiken. Jag kräver att åklagare inte ska kunna vinna mål enbart på känslor och trovärdighetsbedömningar. Jag kräver att unga män inte ska straffas hårdare än knivmän.
Sverige skadar sina ungdomar. Nu måste vi ta ansvar.
Kada Karlsson, jurist och tillhörande Nätverket Mannaminne