Facebook noscript imageDEBATT: Vårt land är inte till salu – behåll våra statliga bolag!
Debatt
DEBATT: Vårt land är inte till salu – behåll våra statliga bolag!
I november 2024 meddelade regeringen att man säljer Bilprovningen. Rasmus Ragnarsson (SD) och Melker Lylander vill se ett stopp på försäljningen av statliga bolag. Foto: Pressbild/Janerik Henriksson/TT
I november 2024 meddelade regeringen att man säljer Bilprovningen. Rasmus Ragnarsson (SD) och Melker Lylander vill se ett stopp på försäljningen av statliga bolag. Foto: Pressbild/Janerik Henriksson/TT

Regeringen Kristersson avyttrar lönsamma bolag på ideologisk grund – trots att de inbringar miljarder till statskassan årligen. Det är dags att sätta ned foten mot försäljningen och se till att vi behåller våra statliga bolag, skriver SD-politikerna Rasmus Ragnarsson och Melker Lylander.

Sverige har länge haft en unik modell där statliga bolag inte bara bidragit ekonomiskt utan också garanterat samhällsnytta. Men nu är denna modell återigen under attack. Regeringen Kristersson driver en ideologiskt färgad politik där privatisering ses som ett mål i sig – utan hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna för Sverige. Att sälja ut lönsamma statliga bolag är inte en strategi för tillväxt eller effektivisering – det är att montera ner vårt gemensamma välstånd för kortsiktiga vinster.

Den nuvarande regeringen har redan hunnit avyttra både Bilprovningen såväl som bemanningsföretaget Lernia med det ideologiska argumentet att staten inte borde äga bolag. Dessutom har finansminister Elisabeth Svantesson antytt att fler försäljningar kan bli aktuella i framtiden. Detta trots att statligt ägda bolag genererar miljardintäkter till statskassan varje år. Enligt 2024 års redogörelse för företag med statligt ägande uppgick utdelningarna till staten för verksamhetsåret 2023 till 22,5 miljarder kronor, med betydande bidrag från bolag som LKAB och Vattenfall.

Det går givetvis att ha en ideologisk övertygelse om att staten inte ska starta nya bolag men att i det läge vi nu befinner oss, med lönsamma statliga företag, välja att sälja ut dem är närsynt. Vi pratar om bolag som redan genererar stabila intäkter samtidigt som de bidrar till svensk konkurrenskraft. Att privatisera dessa handlar inte om effektivisering – det handlar om att ge bort kontrollen till någon annan. Någon som sätter vinstmaximering före samhällsnytta.

Försäljningen av Bilprovningen i november 2024 innebar att kontrollen över en samhällsviktig funktion hamnade i händerna på det tyska företaget TÜV Rheinland AG. Ett bolag vars primära syfte inte är att säkerställa en säker och rättvis bilbesiktning för svenska bilister, utan att maximera vinsten för sina aktieägare. När lönsamhet går före trafiksäkerhet och tillgänglighet är det vi medborgare som får betala priset – både i plånboken och på vägen.

Det här är inte heller första gången vi ser exempel på dumdristig privatisering. Ett av de mest uppseendeväckande exemplen är försäljningen av Vin & Sprit AB under Reinfeldts regering 2008. Absolut Vodka, ett av Sveriges starkaste varumärken, såldes till franska Pernod Ricard för 55 miljarder kronor. Pengar som snabbt försvann i statsbudgeten, samtidigt som Sverige förlorade en av sina största exportframgångar såväl som en stabil intäktskälla.

Istället för att sälja ut våra statliga bolag borde vi fokusera på att utveckla dem. Om vi behåller dem i offentlig ägo kan vi se till att bland annat elförsörjning, kollektivtrafik och infrastruktur hanteras med samhällets bästa i åtanke, istället för att styras av kortsiktiga vinstkrav.

Vi kan investera i innovation och utveckling utan att vara bundna av marknadens krav på snabba avkastningar. När privata företag tar över försvinner det långsiktiga ansvaret, där är det inte samhällsnyttan som styr besluten, utan nästa kvartalsrapport.

Det handlar i slutändan om mer än ekonomi. Det handlar om makten och kontrollen över våra (i många fall) samhällskritiska resurser. Något som borde väga tyngre idag med tanke på det säkerhetspolitiska läget. Statliga bolag är inte någon regerings leksak att sälja ut för snabba pengar. De tillhör oss alla.

Regeringen måste sluta se på statliga bolag som en ideologisk belastning och börja se dem för vad de är: en investering i Sveriges framtid. Vårt land är inte till salu – behåll våra statliga bolag!

Melker Lylander (SD), Lokalpolitiker Öckerö

Rasmus Ragnarsson (SD), Kommunfullmäktigeledamot Göteborg

OBS! Artikeln uttrycker skribenternas egna åsikter och ska inte tolkas som ett officiellt ställningstagande från Sverigedemokraterna.

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu