Facebook noscript imageDemonstration mot ”rättsosäker” socialtjänst
Nyheter
Demonstration mot ”rättsosäker” socialtjänst
Demonstranter i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT
Demonstranter i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

I Göteborg samlades omkring 300 människor för att protestera mot socialtjänstens utredningar inför tvångsomhändertaganden av barn.

Arrangören Zeinab Ltaif säger att hon tar avstånd från den internationella kampanjen som påstår att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn.

Omkring 300 personer med plakat samlades vid Gustaf Adolfs torg i Göteborg på söndagseftermiddagen för att protestera mot hur socialtjänsten bedriver sina utredningar om barn som är i behov av att tvångsomhändertas från sina föräldrar.

Gustav II Adolfs staty fungerade som ett podium, där människor inledningsvis skanderade:

– Vi vill ha våra barn, vi vill ha våra barn!

Därefter tog talare vid. Stämningen på platsen var mycket lugn.

”Rättsosäkra utredningar”

Bakom demonstrationen finns organisationen Mina rättigheter, som kräver att det införs en oberoende part som granskar socialtjänstens utredningar inför att fallen tas upp i domstol.

– När socialtjänsten gör en utredning, när den sätter sig i samtal med föräldrar och barn, sägs det en sak och sedan skrivs det en annan i utredningen. De är verkligen rättsosäkra, säger Mina rättigheters ordförande Zeinab Ltaif till TT.

Hon påstår vidare att socialtjänstens personal gör sig skyldig till maktmissbruk, och att den saknar rätt kompetens för att genomföra utredningarna.

Internationell kampanj

Kampanjen mot socialtjänsten har fått stor uppmärksamhet i islamistiska miljöer i Sverige och utomlands, med påståenden om att socialtjänsten i Sverige kidnappar muslimska barn.

Det har väckt farhågor – bland annat från Myndigheten för psykologiskt försvar – om hot och våld mot personal i socialtjänsten.

Zeinab Ltaif säger att hon tar avstånd från budskapet i kampanjerna.

– Vi tar avstånd från all extremism, radikalism, terrorism och hot. Alla älskar det här landet och ingen vill det här landet illa. Det är inte Sverige vi är missnöjda med, utan med socialtjänsten, säger Ltaif.

En som var på demonstrationen var en kvinna i 50-årsåldern som ber om att få vara anonym. Hon hävdar att det finns en utbredd rasism inom socialtjänsten och att de som kommit till platsen i dag för att göra sina röster hörda – liksom hon själv – inte är några ”islamister” eller ”terrorister”.

”Helt vanliga”

– Jag känner alla de här människorna personligen, och jag har följt deras Facebooksidor. Jag vet att de är helt vanliga, de har inga missbruksproblem. Men de kanske har agat sina barn, säger kvinnan.

TT: Men svensk lagstiftning förbjuder barnaga, är det då fel att socialtjänsten omhändertar dem, menar du?

– Nej, men det måste bevisas, det får inte ske på så här lösa grunder.

Socialtjänsten gör aldrig omhändertaganden utan att det först görs en utredning som vanligen tar några månader, uppger en socialsekreterare.

TT Nyheter