Den muslimska grund- och förskolan Kunskapsljuset i Norrköping har gått i konkurs. Skolan, som drivits som ideell förening, har under flera års tid kritiserats för bristande styrning och ekonomisk misskötsel. Tidigare ordföranden som startade föreningen har dömts för bokföringsbrott.
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping grundades i januari 1998. Friskolan som ligger i stadsdelen Hageby i södra Norrköping, har drivits som ideell förening som associationsform, vilket är ovanligt.
Den ideella föreningen heter Al-Noor AL-Islamia och är huvudman för friskolan. Kunskapsljuset har drivits av ett familjeföretag vars vd, Mohammad-Aiman Thomas Bardaqji, drivit ett flyktingboende parallellt. Han står även skriven som vice vd på ett aktiebolag som nolldeklarerat och som bedriver utbildningsverksamhet och försäljning av halalmat.
Kunskapsljuset har bedrivit förskoleklass, grundskola 1–6 samt fritidshem. Friskolan beskriver sig själv som en friskola med ”språk-och kulturinriktning”.
Hösten 2020 inleddes en riktad tillsyn mot skolan, vilket även omfattade en ägar- och ledningsprövning avseende föreningen Al-Noor AL-Islamia. I den riktade tillsynen av friskolan kom Skolinspektionen fram till att det förekom omfattande och allvarliga brister i verksamheten på skolan.
Slagsmål och ständiga konflikter
Redan 2013 fick skolan skarp kritik på flera områden som undervisning, studiero, betygsättning, ständiga konflikter och slagsmål.
Skolinspektionens utredning visade att personerna i styrelsen var olämpliga och att det förekommit allvarlig misskötsamhet när det gäller föreningens ekonomiska redovisning. Tidigare ordföranden, Isam Bardaqji, dömdes för bokföringsbrott 2021. Påföljden blev villkorlig dom och böter. Enligt domen framgår att föreningen frångått den löpande bokföringen och att föreningens räkenskaper inte skötts korrekt.
Bulletin kontaktade Skatteverket för att ta reda på ekonomin hos föreningen Al-Noor AL-Islamia, men uppgifterna kring de ekonomiska förhållandena i ideella föreningar är sekretessbelagda och inte en offentlig handling. Enligt utdrag ur beskattningsregistret visar siffror däremot att föreningens fastställda inkomst både 2019 och 2020 var noll kronor. Bulletin har kontaktat Norrköpings kommun för att ta reda på om det går att få ut uppgifter om föreningens ekonomi den vägen.
Återkallade tillståndet
Skolinspektionen beslutade den 2 december 2021 att återkalla tillståndet för Kunskapsljuset från och med den 7 januari 2022. Kunskapsljuset valde att lämna in en överklagan men domstolen avslog begäran den 30 december.
”Vi har ledsna barn som inte får återvända till sina vänner efter jullovet, upprörda föräldrar och förtvivlad personal som inte får återvända till sina kära elever eller sin arbetsplats. Vi har inga intäkter men alla kostnader samtidigt som vi vill lägga all kraft på att få upprättelse i domstol”, skrev skolans styrelse i ett pressmeddelande dagen före stängning.
Den 28 april i år, ett par månader senare, försatte vd Mohammad-Aiman Bardaqji föreningen i konkurs. I konkursbouppteckningen framgår att skolan hade leverantörsskulder på cirka 250 000 kronor. Den 7 juni hölls ett bouppteckningssammanträde i Norrköpings tingsrätt.
Barnen på skolan förflyttades till andra skolor i januari i år i samband med återkallandet av tillståndet. Huvuddelen av de 150 eleverna på Kunskapsljuset var somalier och de flesta eleverna bytte till Vrinneviskolan, Söderportens skola och Diamantens skola.
Fler har fått stänga
Fler muslimska friskolor har fått stänga ner den senaste tiden. Bulletin rapporterade nyligen om att stiftelserna Imanskolan och Framstegsskolan i Uppsala och Stockholm fått stänga ner. Anledningen till nedstängningarna var även där ekonomisk misskötsel men också att eleverna riskerade att utsättas för påverkan av en islamistisk ideologi. Förra sommaren beslutade Skolinspektionen att stänga två muslimska friskolor i Örebro, Al-Azharskolan i Vivalla och Al-Azharskolan i Mellringe. Även där kom Skolinspektionen fram till att det fanns risk för radikalisering. En person i styrelsen var dessutom en återvändande terrorist från Syrien, vilket SVT rapporterat om.
Hösten 2021 beslutade Skolinspektionen att stänga kritiserade Römosseskolan vars tidigare rektor, Abdirizk Waberi, slussat pengar till sin valkampanj i Somalia och handlat på sexklubbar i Thailand.