Regeringen vill göra det enklare för kommuner och regioner att sätta upp kameraövervakning. Tillståndskravet ska slopas för att få kamerorna på plats snabbare.
– Det största problemet vi har idag är att alltför många offentliga platser inte är tillgängliga för medborgare då man är rädd för sin egen trygghet, säger Gunnar Strömmer till Bulletin.
Regeringen vill göra det enklare för kommuner och regioner att sätta upp kameraövervakning som ett steg i ledet att öka tryggheten på allmän plats och vända på brottsutvecklingen. Det meddelade bland andra justitieminister Gunnar Strömmer (M) och justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) vid en pressträff i Rotebro under torsdagen.
I dagsläget är tillståndsprocesserna i många kommuner både krångliga och tidskrävande. Därför vill regeringen slopa tillståndskravet helt och enbart införa en anmälningsplikt.
Kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna kommun, Henrik Thunes (M), säger till Bulletin att regeringens förslag är efterlängtade. Enligt Thunes är kameraövervakning en av de mest effektiva åtgärderna för att skapa trygghet i kommunen på kort sikt.
– Det måste till lättnader så att vi som kommun kan få upp kameror. Det måste till en förändring, säger Henrik Thunes (M).
Rotebro i Sollentuna kommun har haft problem med otrygghet som droghandel och annan kriminalitet. Thunes menar att kommunen ansökt om tillstånd för över ett år sedan men att de fortfarande inte fått svar från Integritetsskyddsmyndigheten som handlägger ansökningarna.
”Skapar trygghet”
Justitieminister Gunnar Strömmer säger att en utredning kommer att tillsättas inom kort för att se över regelverket för kameraövervakning. En ny lag kan vara på plats i början på 2025.
– Det kommer inte att vara ett laglöst land utan det kommer att utövas tillsyn, säger han.
Richard Jomshof tillägger att det är förödande att det tar så lång tid för kommuner att ansöka om tillstånd. Jomshof menar att det är glädjande att samtliga Tidöpartier står bakom förslaget.
– Det här är något som är oerhört viktigt att förenkla den här processen. Det löser inte det grundläggande problemet i sig, men det skapar trygghet för dem som befinner sig i området och vill röra sig fritt och gå till affären, säger Richard Jomshof (SD).