Det råder stora skillnader för hur länge det tar för en person att diagnostiseras med benskörhet, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. En orsak kan vara regionernas väntetider.
Osteoporos, även kallat benskörhet, fortsätter att vara en dold och underdiagnostiserad sjukdom. Enligt Socialstyrelsen behöver en person som fått en benskörhetsfraktur få en diagnos så snabbt som möjligt för att få rätt behandling.
Ofta tar det lång tid mellan att en fraktur inträffar till att en diagnos av sjukdomen ställs.
”Enligt vår analys är det ungefär 75 procent av patienterna som får diagnosen osteoporos inom två år från det att de fått en första fraktur. Det kan gå betydligt fortare men även ta längre tid än så”, säger Ann-Sofie Bertilsson, utredare på myndigheten, i ett pressmeddelande.
En orsak kan enligt Socialstyrelsen vara att väntetiderna till bentäthetsmätning varierar mellan regionerna.
Socialstyrelsen rekommenderar bland annat att regionerna inför så kallade frakturkoordinatörer som kan samordna vården. En tredjedel av regionerna saknar den funktionen.
”Det är viktigt att regionerna och kommunerna fortsätter med det frakturförebyggande arbetet för att stärka individens hälsa, vilket kan leda till minskade sjukvårdsinsatser”, framhåller Socialstyrelsen.
fakta
Osteoporosvården