Facebook noscript imageDick Erixon om C-kandidaturen: ”En annan värld”
Politik
Dick Erixon om C-kandidaturen: ”En annan värld”
”Det var ett annat samhälle”, säger Dick Erixon (SD) angående sin C-kandidatur på 90-talet. Foto: Jessica Gow/TT
”Det var ett annat samhälle”, säger Dick Erixon (SD) angående sin C-kandidatur på 90-talet. Foto: Jessica Gow/TT

Dick Erixon, ansvarig utgivare för Samtiden och mediekanalen Riks, blir Sverigedemokraternas tredjenamn på listan till EU-valet i år. I en intervju med Bulletin berättar han om varför han tackade ja till platsen, vilka frågor han vill driva i Bryssel och om hans C-kandidatur till riksdagen 1998 då han bland annat vände sig mot kriminalisering av köp av sexuella tjänster. – Det var en annan värld, säger Erixon om C-kandidaturen.

Valet att tacka ja till platsen på partiets lista motiverar Dick Erixon med att han varit på samma arbetsplats i åtta år. Därför tyckte han att det var dags att göra någonting annat.

– Jag har aldrig varit så länge på ett ställe tidigare. Så jag kände väl att det vore kul att göra något annat och gärna då inte bara att kommentera och iaktta utan faktiskt också försöka göra någonting. Delta i beslutsfattandet, det kändes som en intressant riktning, säger han.

När exakt han fick förfrågan om att vara med på listan minns han inte. Men det var någon gång under hösten. Vad gäller frågorna han vill driva och vad han hoppas på att åstadkomma i Bryssel svarar han:

– I och med att jag har jobbat som ekonom så skulle jag gärna ta på mig budgetkontrollutskottet, som granskar hur pengarna används. För jag tror att om man kan plocka fram exempel på hur slöseriet ser ut så kan man stärka den debatt som vi som EU-skeptiker har om att EU:s budget borde bantas och inte expandera hela tiden.

Du kallar dig för ”EU-skeptiker”, vad innebär det exakt? Hur ser ditt förhållande till EU ut?

– Frihandelsordern är ju avgörande för svensk ekonomi och välstånd. Så där kan inte vi lämna som ett litet land. Men den har tagits som gisslan av en massa makthungriga politiker och byråkrater som använder den för att säga att ”om ni ska ha frihandel så måste ni också ha vårt förmyndarskap i Bryssel”. Och det är inte jag med på.

Dick Erixon i Riksstudion. Foto: Youtube

Frihandelszon – resten frivilligt

Dick Erixon menar att frihandeln är en nivå inom EU som kräver en viss likriktning. Men den politiska påbyggnaden utöver det borde vara frivillig.

– Det vore det enklaste alexanderhugget att säga det: frihandelszonen och den inre marknaden är kärnan i EU. Alla andra projekt – vad det än är – är frivilliga för medlemsländerna att delta i. Då skulle det vara ett europeiskt samarbete som jag skulle uppskatta.

Tror du att det går att ändra EU på det sättet inifrån, så som unionen ser ut nu?

– Det är svårare än vad jag trodde. För jag trodde att Brexit skulle visa att om man inte gör ett bra jobb och följer det som är folkopinionen så börjar det falla ihop. Men det har ju blivit tvärtom. När Frankrike och Tyskland har sluppit de besvärliga britterna så har man drivit på för federalisering och centralisering ännu hårdare, eftersom Sverige är ju inga som har stått emot och bromsat detta så som britterna gjorde.

Att få till en förändring tror Dick Erixon kommer att bli tufft. Samtidigt sätter han sin förhoppning till att konservativa krafter får en majoritet i det kommande valet.

– Precis som har skett i Sverige med att svenska folket har röstat fram Sverigedemokraterna som tvingat fram en kursändring så kan valresultatet i juni bli sådant att det tvingar fram en annan syn på utvecklingen framåt genom att konservativa partier får ökat inflytande.

Kandiderade för C

Innan Dick Erixon gick med i Sverigedemokraterna var han aktiv i Centerpartiet. 1998 kandiderade han till riksdagen för partiet och i en annons för hans kandidatur i tidningen QX i augusti samma år löd budskapet:

”Det går en bigott våg genom riksdagen i år.

  • Yttrandefrihetsgrundlagen inskränks.
  • Köp av sexuella tjänster kriminaliseras.
  • Konst med nakenbilder kallas ’oanständiga’.
  • Bastuklubbar är fortfarande förbjudna.

”Tiden är inne för politiker som inte faller till föga för den moraliska paniken.”

Faksimil QX.

– Det var en annan värld, kommenterar Erixon innehållet i annonsen.

Han menar att det han tog strid mot då var överförmynderiet.

– Det var ett annat samhälle. Vi hade trygghet. Och då kan man släppa på regleringar och behöver inte vara så rigid.

– Det var tryggt, men samtidigt var det överförmyndande. Och de där kommentarerna var ju ett sätt att signalera att man ville någonting annat än det överförmynderiet som var. Men nu är det ett helt annat samhälle där allt fler människor känner sig otrygga, allt fler drabbas av bedrägerier och rån och våld.

Men skulle du säga att du har bytt åsikt i de här frågorna?

– Politik är ju alltid att man reagerar på den verklighet som råder när man säger det och den framtid man kan överblicka. Och jag kunde verkligen inte överblicka att Sverige skulle ta emot två miljoner människor och sedan inte kunna hantera det utan att det leder till en våldsspiral och en otrygghet som är exempellös.

– Allting är kontextbundet. Allt är relativt, sa Einstein. Det ligger någonting i det att man kan inte jämföra två helt olika samhällen, det går inte.

Du får rätta mig om jag har fel här, men om jag tolkar dig rätt utifrån den här annonsen så vänder du dig mot att köp av sexuella tjänster kriminaliseras. Är det något du tycker idag med?

– Nu företräder jag ju den linje som gäller i både Sverigedemokraterna och andra partier. Och då finns det ju en bred enighet om att det ska vara kriminaliserat att köpa [sexuella] tjänster och det har jag inga planer på att agera för att ändra.

Det är ingen fråga du tänker driva med andra ord?

– Nej, jag har inte haft den frågan i tankevärlden i överhuvudtaget faktiskt. Det är så mycket annat som är så mycket viktigare att lägga tiden på.

Läs även: Dick Erixon kandiderar för Sverigedemokraterna i EU-valet

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu