Facebook noscript imageDN/Ipsos: Brottsligheten viktigaste frågan för väljarna
Politik
DN/Ipsos: Brottsligheten viktigaste frågan för väljarna
Genrebild. Foto: Mickan Palmqvist / TT
Genrebild. Foto: Mickan Palmqvist / TT

Brottsligheten är fortsatt det viktigaste politiska området för väljarna, enligt en ny mätning från DN/Ipsos. Frågan som går mest uppåt i mätningen är invandring och integration.

Samtidigt som brottslighet/lag och ordning fortsatt är i topp samt integration och invandring ökar går klimat och energi nedåt på listan, där ”Miljö/klimat, energi, kärnkraft” mäts under samma stapel.

Det innebär att invandring/integration intar en delad andraplats i mätningen tillsammans med sjukvården samt skola och utbildning.

Integration/invandring är emellertid inte lika högt upp på väljarnas dagordning som frågan tidigare har varit, enligt mätningen.

– Invandring och integration växer sig starkare på dagordningen i den här mätningen men vi är långt från rekordnoteringarna för några år sedan, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

Ipsos mätning gjordes genom 1 291 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 15-27 augusti. De svarande fick frågan: ”Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig i dag?” och hade möjlighet att peka ut högst tre områden.

Läs även: Topp-vd: Säkerhetsläget skrämmer utländska investerare

Nyhetsredaktionen