Facebook noscript imageDN/Ipsos: Kris i KD, L och MP – samtliga under riksdagsspärren
Politik
DN/Ipsos: Kris i KD, L och MP – samtliga under riksdagsspärren
Partiledarna för de fyra krisande partiera, som enligt Ipsos undersökning inte når upp till riksdagsspärren. Foto: Claudio Bresciani/TT, Tim Aaro/TT och Jonas Ekströmer/TT
Partiledarna för de fyra krisande partiera, som enligt Ipsos undersökning inte når upp till riksdagsspärren. Foto: Claudio Bresciani/TT, Tim Aaro/TT och Jonas Ekströmer/TT

Tre partier hamnar under riksdagsspärren i DN/Ipsos mätning som presenterades under tisdagen. Sämst till ligger Liberalerna som får drygt tre procent av väljarstödet om det skulle vara val idag. Centerpartiet klarar sig över spärren i DN/Ipsos mätning för februari.

Under tisdagen kom skräcksiffror för Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som samtliga hamnar under fyraprocentspärren om det skulle vara val idag, enligt en väljarundersökning från DN/Ipsos som släpptes under tisdagen.

Liberalerna ligger sämst till med drygt tre procent av väljarsympatierna, DN/Ipsos väljer att enbart redovisa hela procentsatser i sina undersökningar och då landar L på tre procent. Det är en minskning från valet med cirka 1,5 procentenheter.

Även Kristdemokraterna och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i väljarundersökningen, även om de redovisas som fyra procent i DN:s grafik. Ipsos har i de båda fallen avrundat partiernas siffror uppåt. KD har backat mer än 1,3 procentenheter och MP har backat drygt 1,1 procentenheter sedan valet i höstas.

Centern över spärren

Centerpartiet klarar spärren i mätningen, de får cirka fem procent av stödet av de tillfrågade. Här är det oklart om DN/Ipsos avrundar uppåt eller nedåt.

Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna fortsätter att vara starka efter valet. De har gått fram med cirka 5,7 procentenheter, de backar dock sedan januarimätningen. Vänsterpartiet har gått fram marginellt och avrundas till sju procent i undersökningen.

De två stora partierna i regeringsunderlaget, Moderaterna och Sverigedemokraterna byter plats gällande storleken sedan valet. M går fram cirka en procentenhet till ungefär 19 procent och SD backar ungefär 1,5 procentenheter sedan valet i höstas. I Ipsos undersökning får SD cirka 19 procent av väljarstödet.

Om det vore val idag

S, V och C skulle tillsammans få cirka 48 procent av rösterna, M och SD skulle få cirka 39 procent. Om C skulle byta sida skulle det bli riktigt jämt mellan blocken. Då skulle M, SD och C få cirka 44 procent medan S och V skulle få cirka 43 procent av rösterna. Det skulle i så fall avgöras av decimalerna som inte är med i DN/Ipsos väljarundersökning.

Läs även: Skräcksiffrorna: Förtroendet för Demirok är lägre än MP-ledarnas

Tomas Hedlund



fakta

Så gjordes undersökningen

Ipsos har genomfört 1 692 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 14-26 februari. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 351 intervjuer via telefonsamtal och 575 intervjuer via sms-länk till en webbenkät. 766 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Andelen osäkra var 11 procent.

Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?

Källa: DN