Facebook noscript imageDN:s granskning om Sveriges Radio kritiseras – hotar med Säpo
Nyheter
DN:s granskning om Sveriges Radio kritiseras – hotar med Säpo
Sveriges Radio slår tillbaka och hotar anmäla DN till Säpo. Foto: Christine Olsson
Sveriges Radio slår tillbaka och hotar anmäla DN till Säpo. Foto: Christine Olsson

DN:s granskning visar att en extern konsult utan säkerhetsprövning byggt om SR:s hemliga sändningsplats. Konsulten har byggt systemet i lokalen och haft hand om teknik och rutiner. Granskningen har inte uppskattats av Sveriges Radio och dess säkerhetschef, Anna Svedberg, som hotar att anmäla DN till Säpo.

Sveriges Radio är en del av totalförsvaret och dess lokaler ligger ute på Gärdet i centrala Stockholm. Om radiohuset behöver evakueras finns en särskild lokal där sändningar ska kunna genomföras vid en krissituation. Den skyddade ”produktionsplatsen” har en historia sedan kalla kriget och efterkrigstiden. Endast ett fåtal personer inne på Sveriges Radio känner till produktionsplatsen.

Platsen har vissa säkerhetsprinciper, dels att ingen ska kunna slå ut radions sändningar och att ingen ska kunna komma åt säkerhetsklassad information.

DN:s granskning visar att Sveriges Radio outsourcat säkerheten till en extern konsult som inte genomgått säkerhetsprövning. Konsulten ska ha arbetat med att renovera produktionsplatsen 2013. Personen har även haft tillgång till känslig information som IT-system och teknisk utrustning.

”Har chansat”

Enligt säkerhetsanalytikern Johan Wiktorin har SR ”chansat” när det gäller säkerheten.

– De här dokumenten verkar innehålla en del hemliga uppgifter och konsulten har haft tillgång till lokalerna. Ändå har SR inte gjort en bedömning av personens lojalitet, pålitlighet och eventuella sårbarheter och vet därför inte vilka risker man har tagit. SR har helt enkelt chansat, säger han.

Managementkonsulten har efter avslutat uppdrag kommunicerat vad tjänsten gått ut på via sin privata Linkedin. Där framgår information om arbetet i de hemliga lokalerna. Hade personen gått igenom en säkerhetsprövning hade det inte behövt ske, påpekar Johan Wiktorin.

Kunskaperna kan göra konsulten intressant inför främmande makt, enligt honom.

”Vill inte kommentera”

Säkerhetschef på Sveriges Radio, Anna Svedberg, skriver i ett mejlsvar till DN att det ”såklart inte är omdömesgillt av personen i fråga att publicera en sådan information”.

Däremot anser hon att sådana betydande förändringar gjorts gällande produktionsplatsen idag att det material som ligger ute på nätet inte längre är relevant. Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, har inte velat kommentera säkerhetsskandalen. Svedberg skriver vidare att produktionsplatsen i sig inte klassas som säkerhetskänslig och därför krävs ingen säkerhetsprövning.

Bulletin har sökt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för en kommentar.

Hotar anmäla DN till Säpo

Sveriges Radio slår nu tillbaka och kritiserar DN:s granskning. Nu avser Anna Svedberg att anmäla DN till Säkerhetspolisen. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tror inte att SR kommer att komma någon vart med sitt utspel.

– Det framstår som ett förtäckt hot, säger han till DN.

Peter Wolodarski, chefredaktör och ansvarig utgivare på DN, skriver på Twitter att en ny del av granskningen av Sveriges Radio publiceras inom kort.

Läs även: Försvarare av public service: ”Sveriges Radio inser inte allvaret i språkhaveriet”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu