Facebook noscript imageDöde femåringens boende tog upp till 22 000 kronor om dagen per barn
Nyheter
Döde femåringens boende tog upp till 22 000 kronor om dagen per barn
Älven i Hagfors där den försvunne pojken hittades. Foto: Joachim Lagercrantz/TT
Älven i Hagfors där den försvunne pojken hittades. Foto: Joachim Lagercrantz/TT

Boendet i Hagfors som en femåring hittades död efter att ha försvunnit från i början av juni i år fick stänga. Efter det beslutade Platea som drev verksamheten att överklaga men ångrade sig. En granskning av SVT avslöjar nu att boendet tagit emot stora summor i betalning från kommuner utan att leverera efterfrågade tjänster.

HVB-hemmet i Hagfors som drevs av företaget Platea fick stänga efter att en pojke i femårsåldern försvunnit och senare hittats död i ett närliggande vattendrag. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som tidigare kritiserat boendet fattade beslutet eftersom att omständigheterna kring händelserna under tiden var oklara.

Nu kan SVT avslöja att enskilda kommuner betalat upp till 22 000 kronor per barn och dygn till Plateas verksamheter i Hagfors. En tidigare medarbetare berättar att socialtjänsten krävt att upp till fyra resurser skulle sättas in per inskriven klient och betalat för det. Men att verksamheten inte levererade det som efterfrågats.

Den avlidne pojken som föddes två månader för tidigt hade flera diagnoser och var i stort behov av personalnärvaro. Enligt uppgifter från Expressen boendet ut en avgift på 12 700 kronor per dygn för pojkens placering.

I ett Facebook-inlägg skriver pojkens pappa att hans son hade ett specifikt behov av att ha någon som kunde se till att han inte sprang iväg. Något pappan ska ha varit tydlig med.

”Det var en sak jag krävde skulle tillgodoses och det sköttes inte!” skriver pappan.

Läs även: Avlidne femåringens HVB-boende kritiserades hårt av Ivo

Ångrade sig om överklagan

Ivos beslut om stängning meddelades tre dagar efter den inträffade tragedin och började gälla med omedelbar verkan. Det beslutades att barnen som var inskrivna på boendet ska omplaceras av kommunen. Platea gick då ut och slog fast att man skulle överklaga beslutet.

– Vi kommer överklaga beslutet och begära inhibition eftersom en snabb omplacering riskerar försämra de placerade barnens situation, uppgav Patrik Silverudd, informationsansvarig för Platea till SVT.

Sedan ångrade man sig en knapp vecka senare. Enligt uppgifter beror detta på att kommunen lyckats omplacera barnen som tidigare varit inskrivna i Plateas verksamheter.

– Nu när vi i dialog med kommunerna har diskuterat hur deras arbete går med att hitta omplaceringar så framkommer en bild där de verkar hitta lösningar för många av barnen. Utifrån det är det just nu inte aktuellt att begära så kallad förlängning eller inhibition, säger Plateas divisionschef Ulrik Bonnevier till SVT.

Läs även: Efter femåringens död – Ivo stänger HVB-hemmet

Läs även: Funktionsnedsatt kvinna våldtogs av sin färdtjänstchaufför

Simon Nilsson