I Mariupol håller den ryska ockupationsmakten på att rensa undan och bygga nytt – med färre invånare. Tusentals människor dödades när staden bombades sönder, vilket framgår tydligare i en ny rapport. Men exakt hur många kanske aldrig blir känt.
– Mariupol är en stor, stor, stor, stor kyrkogård, säger Mychajlo Purysjev, som tidigare drev en restaurang i staden.
Han är en av 240 personer som bär vittne till den död och förödelse som de ryska invasionsstyrkorna orsakade under belägringen av Mariupol våren 2022, i en rapport från människorättsorganisationerna Human Rights Watch, Situ Research och Truth Hound.
När flygplan anföll staden och bombade ihjäl människor på gatan så filmade Purysjev skeendena med sin telefon, vilket har gjort det möjligt att närmare utreda misstänkta ryska krigsbrott.
Svårt att hitta döda
Under det första krigsåret grävdes åtminstone 10 000 nya gravar i Mariupol, enligt granskningar i organisationernas rapport. Sett till den förväntade dödligheten i staden under ett vanligt år så bedöms det visa att allra minst 8 000 personer föll offer för kriget på olika sätt.
Det verkliga dödstalet lär vara avsevärt högre.
”Många gravar innehöll sannolikt flertalet kroppar. Kvarlevorna av andra blev sannolikt begravda i rasmassorna och bortförda vid rivningsarbeten”, står det i rapporten.
När Ryssland tog över staden hade flera hundra av dess flervåningshus skadats, liksom samtliga sjukhus och nästan alla skolor. Allt som allt handlar det om fler än 5 000 skadade byggnader i stadens centrala delar, vilket framgår av en 3D-modell av staden som tagits fram till rapporten.
Bombad teater revs
Runt Mariupols stora teater – som utsattes för en av de mer uppmärksammade flygbombningarna – upprättades höga staket. Bakom dem har grävmaskiner grävt bort bråten. Uppgifter om hur många som dödades går isär.
När enorma mängder rasmassor skyfflas undan raderar Ryssland i praktiken bevis för brott som har begåtts, noteras det i rapporten. Där följs befälskedjorna vid misstänkta krigsbrott ända till Kreml och Vladimir Putin.
Den 11 mars 2022 slog en bomb ned i en lägenhetslänga med fem våningar och klöv byggnaden itu. Ett tiotal personer som hade sökt skydd i dess källare dödades. Stefanija, som citeras i rapporten, hittade efter många om och men kvarlevorna av sitt treåriga barnbarn Arina. Hon hade begravts i fel namn.
Flickans föräldrar, som var med henne i källaren, är fortfarande listade som saknade.
– Det här var en vacker stad. Nu finns här bara mörker, säger Stefanija.
fakta
Mariupol
Mariupol ligger vid kusten i sydöstra Ukraina, lite drygt fyra mil från gränsen till Ryssland.
Staden blev på 1770-talet en stad i dåvarande Tsarryssland, på en plats där kosacker varit bosatta, och döptes efter den dåvarande kronprinsen Pauls fru Maria.
Under andra världskriget ockuperades Mariupol av nazityska styrkor, som deporterade och mördade tusentals av dess invånare. Under Sovjettiden gavs staden namnet Zjdanov, efter en av Josef Stalins närmaste män.
Mariupols läge vid Azovsjön har gjort den till en lämplig omlastningsplats för malm och kol. Några av Ukrainas största stål- och verkstadsindustrier har växt fram där. Staden har också en djuphavshamn där kol, stål och spannmål har slussats vidare, och där fiske- och varvsindustrin haft bas.
Läget vid havet har tidigare också gjort Mariupols stränder till populära resmål. Staden har också haft ett rikt kulturliv, med en teater och symfoniorkester som lockat besökare.
Innan det storskaliga krigsutbrottet 2022 hade Mariupol upp emot 450 000 invånare, men under den ursprungliga konflikten som bröt ut 2014 började många att flytta.