
Den livstidsdömde spionen Peyman Kia, 43, slipper betala skatt för de pengar som den ryska underrättelsetjänsten GRU betalade honom för att spionera på Sverige. Det meddelar förvaltningsrätten i ett domslut på onsdagen.
Peyman Kia är sedan tidigare dömd till livstids fängelse för brott mot Sveriges säkerhet, grovt spioneri och för obehörig befattning med hemlig uppgift. Enligt domen mot honom sålde han vidare statshemligheter till Ryssland.
I hovrätten bekräftade Kia kontakter med rysk underrättelsetjänst samt att han fått ersättning för att lämna ut material till dem. Enligt honom fick han 70 000 amerikanska dollar varav 10 000 ska ha gått till hans broder, som också dömts för grovt spioneri.
Skatteverket tog då beslutet att Peyman Kias ryska inkomster skulle beskattas. I december 2023 kom myndigheten fram till att Kias inkomst av tjänst skönsmässigt skulle höjas med 533 916 kronor (motsvarande 60 000 dollar) för år 2017 genom efterbeskattning.
Överklagade – ändrade historia
Kia valde dock att överklaga Skatteverkets beslut. I och med det ändrade han sin historia och i överklagan hävdar han att det han angav i förhör inför rättegången i hovrätten inte stämmer och att han inte fått några pengar från GRU.
Istället påstår han att de pengar som Skatteverket hänvisar till nästan uteslutande rör kostnadsersättning som betalats ut av en svensk myndighet. Därtill anger han att pengar som erhållits genom olaglig handling inte utgör skattepliktig inkomst.
Vid en obligatorisk omprövning fann emellertid Skatteverket inte skäl att ändra sitt beslut. Överklagan gick därefter upp i förvaltningsrätten.
Förvaltningsrätten ger spionen rätt
Och nu får Peyman Kia anledning att jubla innanför Kumlaanstaltens murar, där han avtjänar sitt straff. I ett domslut på onsdagen meddelar nämligen förvaltningsrätten att den livstidsdömde spionen slipper betala skatt för sina från rysk underrättelsetjänst förvärvade pengar, något som Expressen var först med att rapportera om.
Förvaltningsrätten delar Skatteverkets bedömning om att Kia har haft betydande odeklarerade inkomster 2017 och att det därav finns förutsättningar för skönsmässig efterbeskattning, så till vida dessa pengar utgör skattepliktig inkomst.
Den fråga som därefter har prövats är huruvida pengar som härstammar från brott mot Sveriges säkerhet är skattepliktiga. Förvaltningsrätten delar där inte Skatteverkets bedömning om att Kias Rysslandspengar ska beskattas.
”Eftersom Peyman Kias gärningar inte har koppling till någon legal verksamhet är inkomsterna av brotten inte hänförliga till inkomstslaget tjänst. Att de belopp Peyman Kia mottog som ersättning av processuella skäl inte kunnat förverkas i detta fall förändrar inte den bedömningen”, skriver de.
Hänvisade till Högsta förvaltningsdomsolen
Skatteverket har i sin bedömning hänvisat till senare domslut från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som innebär att pengar som härrör från brottslig gärning kan beskattas. Men förvaltningsrätten anser att de avgörandena inte är relevanta för det aktuella fallet.
Istället hänvisar förvaltningsrätten till ett fall från 1991, där HFD angav att inkomst från illegal verksamhet som huvudregel inte är skattepliktig.
– Den praxis som Högsta förvaltningsdomstolen etablerat ger inte ett tydligt svar på hur man från inkomstskattesynpunkt ska se på det aktuella fallet. Domstolen anser dock att 1991 års rättsfall fortfarande är vägledande för bedömningen. Eftersom brottet inte har utgjort ett led i en legal verksamhet kan inte inkomsterna beskattas, säger Eva-Lotta Hedin, lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, i ett uttalande.
Peyman Kia var vid gripandet 2021 en högt uppsatt chef på Livsmedelsverket. Sedan tidigare hade han en mångårig bakgrund inom underrättelsevärlden. Han har bland annat arbetat på Säpo, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, samt på Försvarsmaktens högkvarter.
Stöd oss genom att bli prenumerant.