En 41-årig man som enligt Säpo mottagit militär och religiös träning i Syrien och senare dömts till fängelse för att ha försökt ansluta sig till islamiska staten i Syrien eller Irak, har arbetat 14 vikariepass på ett fritidshem i Göteborg.
En 41-årig man som nyligen släppts från fängelse efter att ha avtjänat ett straff för brott mot den så kallade rekryteringslagen har arbetat på ett fritidshem i Göteborg.
Mannen och hans bror blev de första i Sverige att dömas enligt denna lag, som gör det olagligt att försöka ansluta sig till terroristgrupper som islamiska staten, detta för att ha försökt ansluta sig till IS i Irak eller eventuellt i Syrien.
Enligt Säpo ska de bägge bröderna även tidigare ha deltagit i militär och religiös utbildning i Syrien.
Bröderna greps på Landvetters flygplats sommaren 2022 och dömdes samma sommar i en uppmärksammad dom mot sitt nekande till åtta månaders fängelse, något som Bulletin rapportade om.
Kort efter att bröderna avtjänat sitt straff sökte den yngre av dem jobb på Göteborgs kommun, och strax därefter anställdes han som timanställd inhoppsvikarie, rapporterar Sydsvenskan.
I ett SMS till Expressen skriver 41-åringen att han och hans bror fortfarande betraktar sig som oskyldiga, men att dömda människor trots allt förtjänar en chans.
– Jag resonerar väl allmänt att man inte är olämplig att arbeta som vikarie eller andra jobb bara för att man är dömd. Jag tror att man kan vara hur lämplig eller olämplig som helst både som dömd eller icke dömd, på både det ena eller andra typen av jobb.
Terroristbrott ingår inte i belastningsutdrag
Att mannen som tidigare sökt en karriär som terrorist i en av de senaste årtiondenas brutalaste terrorgrupper har väckt förståelig kritik. Den som vill arbeta med barn och unga i Sverige måste visserligen lämna in ett utdrag ur belastningsregistret från polisen till sin blivande arbetsgivare.
Men terroristbrott liksom en mängd andra brott tas inte upp i detta utdrag.
I detta utdrag listas nämligen endast domar för sexualbrott och barnpornografibrott, liksom mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.
Terrorbrott saknas, liksom brott som ofta har koppling till gängkriminalitet, såsom olaga hot, utpressning, olaga vapeninnehav och allmänfarlig ödeläggelse.
Några andra bakgrundskontroller utöver utdraget görs inte heller.
– Vi kan inte göra de här bakgrundskontrollerna, vi googlar ju inte på folk, säger Larissa Muslijovic, enhetschef vid bemanningsenheten i Göteborgs kommun.
Läs även: Misstänkta terroristbröderna i Göteborg åtalas för terrorbrott