Facebook noscript imageDomstolsanställd åtalas för läcka: ”Katastrof för hela maskineriet”
Nyheter
Domstolsanställd åtalas för läcka: ”Katastrof för hela maskineriet”
Chefsåklagare Per Nichols och enhetschef Anna Benedetti, Polisen. Foto: Christine Olsson/TT
Chefsåklagare Per Nichols och enhetschef Anna Benedetti, Polisen. Foto: Christine Olsson/TT

En kvinna anställd på Attunda tingsrätt åtalas för att ha läckt information om hemliga tvångsmedel till en kriminell person. För den gärningen åtalas hon för grovt brott mot tystnadsplikten.

Kvinnan ”har i sin egenskap som handläggare vid Attunda tingsrätt, uppsåtligen röjt uppgifter som hon varit pliktig att hemlighålla enligt lag eller annan författning. Röjandet har bestått i att (NN) röjt uppgifter från Attunda tingsrätt till en person som inte haft rätt att ta del av uppgifterna”, skriver Per Nichols, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren, i åtalet.

– Det är faktiskt två olika personer som hon har läckt till men man kan säga att huvuddelen av åtalet handlar om att hon har läckt till en och samma person. Och den personen bedöms av polisen ingå i ett kriminellt nätverk, säger Per Nichols på en pressträff på fredagsförmiddagen.

– Den andra är mer av skvallernatur där hon läckt till en väninna. Det är naturligtvis också brottsligt, men inte lika allvarligt.

– Vi har sedan några månader tillbaka bedrivit ett mycket intensivt utredningsarbete som har lett till det här åtalet där vi anser att bevisningen är god, säger Per Nichols.

– Om någon bryter mot den här sekretessen blir det då automatiskt mer eller mindre en katastrof för hela maskineriet. Så det gäller egentligen inte bara polisen utan det här slår ju igenom för såväl polis, som åklagarmyndigheten som domstolarna. Så därmed kan man säga att det här är systempåverkande. Och det här är också något som jag i min brottsbeskrivning säger undergräver och är systemhotande.

Motivet inte pengar

Personen som fick ta del av uppgifterna var ”en kriminellt belastad person som direkt eller indirekt var föremål för de uppgifter som röjandet avser”, heter det vidare i åtalet.

Kvinnan har haft en privat relation med den kriminelle enligt Per Nichols.

– Det synes inte finnas ett ekonomiskt motiv kopplande till det här informationslämnandet. Vad det egentliga motivet faktiskt är eller har varit kan jag inte svara på, säger Per Nichols.

Informationen hon läckt ska ha handlat om att en person har varit föremål för hemliga tvångsmedel. Hemliga tvångsmedel kan bland annat handla om telefonavlyssning, rumsavlyssning eller hemlig dataavläsning.

Uppgifterna ska ha röjts till en person som haft kontakt med den person som haft de hemliga tvångsmedlen mot sig, framgår av bevisuppgiften i åtalet.

Uppgifterna ska hon ha läckt i slutet av augusti i år. Gärningen ska anses som av särskilt farlig art, då kvinnan ”genom att missbruka sin tjänsteställning” har undergrävt myndigheternas ”möjligheter till bekämpning av brottslighet av allvarligt slag”, skriver åklagaren.

Kvinnan har under häktningen omfattats av särskilda restriktioner.

Fallet är inte unikt säger Anna Benedetti, enhetschef särskilda utredningar hos Stockholmspolisen.

– Vi vet att det förekommer på alla myndigheter, säger Benedetti.

Kvinnan åtalas även för grovt dataintrång, dataintrång samt brott mot tystnadsplikt av normalgraden. Där misstänks kvinnan för att ha loggat in på sin tjänstedator från Attunda tingsrätt och sedan låtit en kriminellt belastad person läsa i domstolarnas system. Den kriminelle ska sedan ha surfat fritt i systemet i kvinnans närvaro.

Kvinnan hade inte säkerhetsprövats, rapporterar DN.

Kvinnan är andra generationens invandrare från Turkiet. Aftonbladet har tidigare rapporterat om kopplingar till det kriminella nätverket Turebergsnätverket.

Målet handläggs av jävsskäl i Stockholms tingsrätt.