Från att en majoritet trott på stigande priser på bostäder i början av året, sker nu det omvända på grund av energikrisen. Drygt 80 procent tror att de ökade elpriserna kommer att bidra till fallande bostadspriser framöver, visar siffror från SBAB/Kantar Sifo.
– Utmaningen torde vara särskilt stor i Syd- och Mellansverige, säger Robert Boije.
Inflation i kombination med räntehöjningar och höjda elpriser bidrar till punktering på bostadsmarknaden. De olika faktorerna har lett till att bostadsinnehavare blivit allt mer pessimistiska de senaste månaderna, visar senaste statistiken från SBAB.
Statistik från det första kvartalet i år visar att åtta av tio tillfrågade tror att de höga elpriserna kan bidra till fallande bostadspriser. Värst drabbat är förmodligen ägare till bostäder och småhus i elområde 3 och 4, där elen är som dyrast, menar Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Det är en dramatisk omkastning i bostadsägarnas prisförväntningar på bara några månader. I början av året var det en stor majoritet av bostadsägarna som trodde på fortsatt stigande bostadspriser på ett års sikt, säger Robert Boije.
Höjer sparräntan
Samtidigt höjer flera banker sparräntan till följd av bland annat räntehöjningar och minskat privatsparande på grund av ett skakigt år på börsen. SBAB är en av bankerna som höjer sparräntan med 1,25 procent den 8 september.
– Jag skulle inte tro att storbankerna någonsin kommer upp i samma räntor som de mindre instituten, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer till Expressen.
Elräkningsakut
De stigande elpriserna har medfört att regeringen vill införa en elräkningsakut för höga elräkningar. Förslaget lanserades i samband med en pressträff under torsdagen där finansminister Mikael Damberg (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) deltog. En elräkningsakut är ett steg i ledet för att dämpa oron kring skenande elpriser i höst.
– Vårt huvudfokus är att elkostnaderna ska ner. Regeringens förhoppning är att det aviserade högkostnadsskyddet för dem som drabbas av höga elpriser, som omfattar sammanlagt upp till 90 miljarder kronor 2022 och 2023, kan börja betalas ut så snart som möjligt men för vissa kan det vara svårt att betala hela elräkningen på en gång. Därför är det viktigt att dessa kunder erbjuds en möjlighet att skjuta upp delar av betalningen, säger finansminister Mikael Damberg.
Läs även: Energikrisen i Europa: Låt elbilen stå för att spara på el – åk kommunalt!