Facebook noscript imageEfter Brå-rapporten: ”Vi ska ha riktiga ungdomsfängelser”
Politik
Efter Brå-rapporten: ”Vi ska ha riktiga ungdomsfängelser”
Tobias Andersson är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Foto: Tommy Pedersen/TT
Tobias Andersson är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Foto: Tommy Pedersen/TT

78 procent av dem som är misstänkta för ungdomsrån har utländsk bakgrund (minst en utlandsfödd förälder). Samtidigt har 62 procent av brottsoffren helsvensk bakgrund (två svenska föräldrar). Det visar en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.
– Det är helt uppenbart att det ligger någon form av dominansbeteende bakom, säger Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

I Brå:s nya rapport Ungdomsrån framkommer att en majoritet av de misstänkta för att råna andra ungdomar är pojkar. Ungdomar med utländsk bakgrund är också ”kraftigt överrepresenterade”, konstaterar Brå.

Två tredjedelar av de misstänkta (66 procent) har utländsk bakgrund när man avgränsar till att inkludera ungdomar som själva är födda utomlands och ungdomar med två utlandsfödda föräldrar.

Inkluderas även ungdomar med en utlandsfödd förälder är nästan 4 av 5 misstänkta ungdomar med utländsk bakgrund.

Även bland brottsoffren syns en överrepresentation – men åt andra hållet. 62 procent av brottsoffren är inrikesfödda med två svenska föräldrar.

– Det är inte oväntade siffror. Men det som den här överblicken från Brå ger är ett ökat kunskapsläge, säger Tobias Andersson, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson.

”Svenskfientlighet”

Han har tidigare flaggat för att ungdomsrån haft etniska förtecken. Brå:s rapport tycker han bekräftar det han sagt tidigare.

– Det råder en svenskfientlighet. Hade det bara varit socioekonomiska faktorer som driver de här rånen hade man inte även förnedrat offren. Hade man bara behövt en vinterjacka för att det är kallt hade man inte också förnedrat brottsoffret utan nöjt sig med att ta jackan, säger Tobias Andersson.

– Det är helt uppenbart att det ligger någon form av dominansbeteende bakom.

Antalet anmälningar har ökat de senaste åren. Ökningen är framför allt tydlig i storstadsregionerna, enligt Brå.

Vad tror du det beror på?

– Vi har tyvärr ett samhälle där många med invandrarbakgrund inte känner sig som en del av det svenska samhället. I ett Sverige där Sverigedemokraterna hade styrt hade vi haft avsevärt färre invandrare men de som hade bott här hade känt större tillhörighet. Och därmed hade incitamenten att agera destruktivt mot andra varit väsentligt mycket mindre.

De senaste åren har flera grova förnedringsrån rapporterats och senare kunnat lagföras efter att gärningsmännen spritt bilder och videoklipp från sina övergrepp på sociala medier. Kidnappningen och förnedringen av den senare mördade artisten Einár är ett exempel.

– De här gärningsmännen saknar respekt för polis och domstol. Det ser man inte minst i hur man sprider filmer på förnedringsrån på sociala medier. Man pissar på hela rättsväsendet. Man bryr sig inte om att man delar bevismaterial och man oroar sig inte för konsekvenserna, säger Tobias Andersson som menar att ungdomsrånen inte bara drabbar de som verkligen rånas och utsätts.

– Ungefär var femte ungdom är orolig att rånas. Det gör något med en hel generation att de anpassar sig. Det är fruktansvärt, säger han.

Vad är lösningen?

– Det är i huvudsak unga killar, ofta under 18 år, som begår de här brotten. De får knappt några straff i dag. Regeringen kom nyligen med en proposition om att slopa straffrabatten men bara för unga över 18 år.

– Vi vill reducera straffrabatten för dem som är omyndiga.

Ska de som är omyndiga sitta på samma fängelse som vuxna?

– Vi (Sverigedemokraterna) vill överföra ansvaret för ungdomsvården till Kriminalvården. Vi ska ha riktiga ungdomsfängelser.

Så unga ska sitta på riktiga fängelser men skilda från vuxna?

– Det hade varit det optimala.

Vilka skäl finns det för att skärpa påföljden för unga brottslingar?

– Dels så fyller det ett avskräckande syfte. Sedan innebär det inkapacitering, är man inlåst blir det svårt att begå brott. Men det handlar också om att ge upprättelse till brottsoffer.

– Hittills har övriga partier inte värnat brottsoffren tillräckligt. Hade man gjort det är jag övertygad om att vi redan hade sett ordentligt höjda straff.

Pelle Zackrisson