Facebook noscript imageEfter Bulletins granskning: Flyktingars hemresor kartläggs
Nyheter
Efter Bulletins granskning: Flyktingars hemresor kartläggs
 Johan Forssell (M) meddelar att regeringen vill se över möjligheten att granska flyktingars resor.. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT/Christine Olsson/TT.
Johan Forssell (M) meddelar att regeringen vill se över möjligheten att granska flyktingars resor.. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT/Christine Olsson/TT.

Efter Bulletins undersökning av flyktingars hemresor ger regeringen nu flera myndigheter uppdraget att kartlägga och utreda när personer med flyktingstatus reser tillbaka till sina ursprungsländer. Syftet är att stärka asylsystemets legitimitet.

Migrationsverket får nu utökat mandat att tillsammans med polis och Sveriges ambassader utveckla nya rutiner för att spåra och utreda resor som asylsökande gör till sina ursprungsländer.

– Har man asyl på grund av att man flyr ifrån ett land, då är det märkligt om man reser tillbaka till det landet. Då skulle man kunna dra slutsatsen att man inte längre har skyddsskäl, säger migrationsminister Johan Forssell (M) till Expressen.

Bulletins granskning från september 2022, baserad på en Novus-undersökning, visade att 79 procent av personer som kommit till Sverige som flyktingar senare semestrat i sitt hemland. Resultatet har nu lett till regeringens nya initiativ för att granska resorna.

Stärkta kontroller planeras

Migrationsverket har redan idag befogenhet att dra in uppehållstillstånd för personer som återvänder till sina hemländer. Det nya uppdraget syftar till att effektivisera denna process genom förbättrat informationsutbyte mellan myndigheterna.

– Vi accepterar inget fusk, understryker Forssell, som dock påpekar att omfattningen av problemet ännu är oklar.

Tidsgräns kan ändras

I dag krävs synnerliga skäl för att återkalla ett uppehållstillstånd som varat längre än fyra år. Migrationsministern öppnar nu för att se över denna tidsgräns.

– Vi har inget förslag i dag på att förändra de delarna, men jag utesluter inte det, säger Forssell till Expressen.

Regeringen och SD beslutade redan 2022 att Migrationsverket skulle stärka kontrollen av uppehållstillstånd. Vid en pressträff konstaterade dåvarande migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) att den som reser på semester till sitt hemland kort efter att ha fått uppehållstillstånd troligen saknar skyddsbehov.

Myndigheternas kartläggning ska presenteras för regeringen sommaren 2025. Varje fall kommer att prövas individuellt, betonar Forssell.




Simone Svensson

Reporter