Förra året blev Mahsa Amini mördad av iransk moralpolis för att hon bar hijaben på fel sätt. Mordet blev startskottet till massiva protester mot den iranska regimen som spred sig över hela landet. Nu, ett knappt år senare, har protesterna upphört och hijabkravet har skärpts i det tysta.
De senaste veckorna har visat på att Iran tagit ett steg närmare mot att införa allt striktare hijabkrav. De nya skärpta reglerna kommer drygt ett år sedan massiva protester härjade runt om i landet till följd av 22-åriga Mahsa Aminis död.
Mahsa Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte bar sin hijab på korrekt vis. Moralpolisen hävdade att hon fått en hjärtattack, något som bestridits av 22-åringens familj då hon hade fått kraftiga slag mot huvudet.
Landets president, Ebrahim Raisi, har nyligen gått ut med budskapet att kvinnor ska vara heltäckta.
– Jag säger till er: avsaknaden av hijab ska ta slut, sa Ebrahim Raisi i veckan.
Det iranska parlamentet väntas följa presidentens ord och kommande lagförslag kommer innebära att kvinnor riskerar höga böter eller fängelsestraff om de inte bär hijab.
Utomhus caféer förbjuds
Regimen har redan tagit till åtgärder för att kvinnor ska rätta sig i ledet när det kommer till hijab-kravet. Till exempel avbryter moralpolisen filminspelningar där obeslöjade kvinnor deltar i, en miljon varningsmeddelanden har skickats iväg till kvinnliga bilister om hijab-tvång och i Mashad i nordöstra delen av Iran förbjuds utomhuscaféer så att män och kvinnor inte kan sitta tillsammans.
I dagsläget har uppemot 4 000 kvinnor arresterats och åtalats för att ha brutit mot klädkoden.
Sjukhus i Lahaijan, i norra Iran, beordras att inte ta emot kvinnliga patienter om de inte bär sjal.
– Om jag hotas av straff så kommer jag att bära sjal då jag har ett viktigt jobb. Men de unga människor som jag vårdade under protesterna, de kommer inte att backa, sade Parvaneh som inte vågar ge sitt fullständiga namn av rädsla för repressalier, säger Parvaneh, som jobbar som läkare och som vårdade skadade kvinnor under förra årets slöjprotester.
Läs även: Sonesson (M) om oppositionens Jomshof-krav: ”Enbart trams”