Hovrätten skärper straffet för den 27-årige man som våldtog en minderårig flicka i mitten av augusti i fjol. Mannen, som är medborgare i Eritrea, dömdes av tingsrätten i november till fängelse i fyra år och nio månader för flera grova brott, däribland våldtäkt mot barn, men yrkandet om utvisning avslogs. Nu slår hovrätten fast att mannen ska utvisas till Eritrea på livstid.
– Man får pröva frågan senare om utvisningen går att verkställa, säger åklagaren Carl-Johan Granlund till Bulletin.
Den 14 augusti förra året våldtog 27-årige Merach Kaleabe Tsegabrhan, eritreansk medborgare hemmahörande i Bollnäs, en flicka under 15 år. Övergreppet begicks i en bostad i Bollnäs kommun och Merach Kaleabe tog under våldtäkten strypgrepp på flickan. De sexuella handlingarna fotograferade han i hemlighet med sin mobiltelefon. Merach Kaleabe försåg även minderåriga med alkohol.
I november dömdes Merach Kaleabe Tsegabrhan av Hälsinglands tingsrätt till fängelse i fyra år och nio månader för våldtäkt, våldtäkt mot barn, kränkande fotografering, olovligt anskaffande av alkohol och misshandel.
Åklagaren yrkade även på utvisning, men yrkandet avslogs av tingsrätten som ansåg att de brottsliga gärningarna inte utgjorde ett hot mot allmän ordning och rikets säkerhet. Tingsrätten menade även att Merach Kaleabe riskerar dödsstraff i hemlandet då han olagligen lämnat Eritrea för att slippa militärtjänstgöring.
Merach Kaleabe överklagade domen till hovrätten, något även åklagaren Carl-Johan Granlund gjorde. Den 27 januari sänkte Hovrätten för Nedre Norrland fängelsestraffet till fängelse i fyra år och sex månader – men dömde Merach Kaleabe Tsegabrahan till utvisning på livstid.
Hovrätten ansåg att brottet var synnerligen grovt och att det fanns risk för allmän ordning och säkerhet att låta Merach Kaleabe stanna kvar i Sverige.
Skärpt lagstiftning
På grund av ny skärpt lagstiftning som infördes 1 augusti förra året kunde Merach Kaleabe – trots att han enligt egen utsago har anknytning till Sverige – dömas till livstids utvisning. Enligt hovrätten är det i dagsläget omöjligt att avgöra om nuvarande verkställighetshinder mot utvisning till Eritrea kommer att finnas kvar när utvisning blir aktuell.
Åklagaren Carl-Johan Granlund bekräftar för Bulletin att det är svårt att nu ta ställning till om det går att utvisa mannen den dagen han blir villkorligt frigiven.
– Hovrätten säger i domen att man får vänta och se hur det ser ut om tre–fyra år. Då kanske situationen i hemlandet har förändrats, då kanske det går att utvisa till Eritrea, säger Carl-Johan Granlund till Bulletin.
Eritrea, Somalia, Iran och Etiopien är länder som det historiskt sett varit i princip omöjligt att utvisa brottsdömda till. Länderna har enbart tagit emot personer som reser in frivilligt och inte under tvång.
Merach Kaleabe fick permanent uppehållstillstånd 2011, men kom till Sverige först 2015. Enligt domstolsavgörandena ska Merach Kaleabes mamma, pappa och syskon vara bosatta i Sverige, men när Bulletin kontaktar Skatteverket framgår att Merach Kaleabe inte har några anhöriga registrerade i Sverige.
I lagmotiven till den nya skärpta lagstiftningen i utlänningslagen står det bland annat att ”utvisning på grund av brottets allvar ska kunna ske vid lägre straffvärden än i dag” och att ”det ska ställas högre krav på utlänningens etablering i det svenska samhället för att han eller hon inte ska bli utvisad”.
Läs även: 15-åring har suttit häktad i två månader för barnvåldtäkt