På söndagen meddelade Stefan Löfven att han avgår som statsminister i höst. Bulletin har bland annat frågat ledarskribenten Per Gudmundson och Sydöstrans politiske chefredaktör Stig-Björn Ljunggren om vem som kan bli nästa partiledare – och vad Stefan Löfven kommer att bli ihågkommen för.
Stefan Löfven kommer att avgå som ordförande för Socialdemokraterna på partikongressen i november. I samband med det kommer en efterträdare att väljas till partiledare – och därefter godkännas som statsminister av riksdagen.
Socialdemokraterna har nu några månader på sig att hitta en lämplig efterträdare som kan leda partiet in i en ny valrörelse.
Bulletin har frågat tidningens ledarskribent Per Gudmundson och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, även politisk chefredaktör på socialdemokratiska Sydöstran, om skälen bakom Löfvens beslut – och om vad de tror kommer att hända framöver.
Per Gudmundson säger att han är förvånad över att Stefan Löfven väljer att lämna med bara ett år kvar till valet.
– Det här är helt oväntat. Visserligen har Stefan Löfven suttit länge men han har precis förhandlat fram ett nytt regeringsunderlag och han har precis ett år kvar till valet. Ingenting tydde på att det skulle komma en avgång just nu, utan snarare efter valet.
Vad tror du att det är som har pressat fram beslutet?
– Om det nu inte är något spektakulärt bakom som vi inte känner till, vilket jag inte tror, så är det en valtaktisk fråga. Partiet ligger lågt i opinionen och behöver kanske ett nytt ansikte för att kunna ingjuta lite hopp i en valrörelse, så att väljarna inte bara tror att det blir ”mer av samma”, säger Per Gudmundson och tillägger:
– Men nu är det inte riktigt så enkelt eftersom av de tänkbara efterträdarna till Löfven står nästan alla för samma linje. Det är svårt att se att det skulle bli någon förändring. Men jag kan tänka mig att Stefan Löfven tänker så.
Stefan Löfven säger att han ville lämna nu så att partiet ska få bästa möjliga förutsättningar inför valet. Anser du att det stämmer?
– Så är det naturligtvis inte. Det absolut bästa är att lämna mitt under en mandatperiod. Då kan partiet i lugn och ro vaska fram en efterträdare och den kan växa in i rollen under lång tid fram till valet.
Bröt upp det borgerliga blocket
Vem tar över Socialdemokraterna nu?
– Många har tänkt i flera år att den givna efterträdaren är finansminister Magdalena Andersson. Men hon har ihärdigt sagt nej och hon borde också vara rätt slutkörd för hon har jobbat lika länge och lika mycket som Stefan Löfven. Så jag tror att man ska tänka bort henne, säger Per Gudmundson och fortsätter:
– I stället finns det en rad mer eller mindre sugna ministrar. Några har profilerat sig själva på ett sätt så att man kan misstänka att de skulle vilja bli statsministrar, som justitieminister Morgan Johansson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Eftersom den som efterträder ska bli både statsminister och partiledare så kommer man att behöva leta bland ministrarna och inte bland exempelvis kommunalråd utan regeringserfarenhet.
– Försvarsminister Peter Hultqvist är den enda ministern som är i någon mening populär bland folket. Men inrikesminister Mikael Damberg, Morgan Johansson och Ardalan Shekarabi är de jag skulle gissa på.
Vad kommer Stefan Löfven att bli ihågkommen för?
– Jag tror att Stefan Löfven kommer att bli ihågkommen för att han trots de kanske svåraste förutsättningarna som någon partiledare för S någonsin har haft ändå lyckades säkra makten under två mandatperioder. Han kravlade sig fast trots att han fick regera på motståndarnas budget och hade en majoritet emot sig. Det är en enorm bedrift. Man kommer att komma ihåg honom som en skicklig maktspelare, säger Per Gudmundson.
– Men å andra sidan misslyckades han med alla sina politiska mål vad gäller ”vanligt folks” verklighet. Allting har blivit sämre för väljarna. Men om man betraktar det som ett rent politiskt spel har han varit mycket skicklig. Han kommer dessutom att gå till historien som den som bröt upp det borgerliga blocket och knöt Centerpartiet till vänstern.
Vilka frågor tror du att nästa socialdemokratiska partiledare kommer att fokusera på?
– Brottsligheten och migrationen. Det är dessa frågor som väljarna prioriterar och det är vad valet kommer att handla om och frågor som en framtida partiledare måste bemöta. Man kan ha en socialdemokratisk vinkel på frågorna och exempelvis få utanförskapet att handla om sociala reformer. Men det är dessa frågor som jag tror att man måste satsa på för att väljarna ska lyssna.
Tror du att det blir någon vänster- eller högervridning med en ny partiledare?
– Nej, socialdemokratin på partiledarnivå handlar enbart om makten, inte om ideologi, säger Per Gudmundson.
“Vi såg det inte komma”
Stig-Björn Ljunggren blev precis som Per Gudmunson förvånad över tidpunkten för Stefan Löfvens meddelade avgång.
– Det var både väntat och oväntat. Att han ska avgå är inte oväntat men att han ska göra det just nu var kanske lite oväntat. Jag hade väl trott att han i så fall skulle ha lämnat besked lite tidigare. Med tanke på omständigheterna så kanske det inte är så konstigt, säger Stig-Björn Ljunggren.
Vem kommer att ta över Socialdemokraterna nu?
– Det mest troliga är att det blir Magdalena Andersson i den händelse om hon vill. Dels vet vi inte om hon vill, dels vet vi inte riktigt hur Socialdemokraterna fungerar nu för tiden. Förr i tiden fanns det ett slags ordnad process för hur man skulle utse en ny partiledare. Det har dock inte riktigt fungerat de senaste två valen.
Vad kommer Stefan Löfven att bli ihågkommen för?
– För det första kommer han att bli ihågkommen för det här med “vi såg det inte komma”. Alltså upplevelsen av att de väntade för länge med att lägga om migrationspolitiken och att de inte har varit tillräckligt tydliga när det gäller kriminaliteten. Men lika mycket tror jag att han kommer att bli ihågkommen som en statsminister som oppositionen avsatte men ändå kom tillbaka, säger Stig-Björn Ljunggren och tillägger:
– Att han var ledare under pandemin tror jag även kommer att finnas kvar.
Vilka frågor tror du att Socialdemokraternas nästa partiledare kommer att fokusera på?
– Jag tror inte att den politiska inriktningen kommer att ändras på något sätt. Vad det handlar om är att bilda ett politiskt block i mitten och ta tag i arbetsmarknaden och den gröna omställningen.
– Jag tror inte att det blir någon större politisk kursomläggning, utan det blir ett nytt nylle till den linje man har slagit in på, avslutar Stig-Björn Ljunggren.
Läs även: Stefan Löfven avgår i höst