En tydlig minskning av antalet nya covid-19-fall i Sydafrika har fått landets experter att hoppas på att den dramatiska ökning som orsakades av omikron-varianten har nått sin peak.
Eftersom Sydafrika var det land som först drabbades av omikron-vågen följs utvecklingen där noga av omvärlden.
De senaste dagen har antalet nya covid-19-fall minskat, och även om de dagliga siffrorna tidigare visat sig vara opålitliga har det skapat förhoppningar om att antalet smittofall ska fortsätta minska efter en kraftig ökning.
Läs även: WHO inför julen: Bättre att ställa in evenemang
Sedan antalet nya fall i landet nått en peak på nästan 27 000 i torsdags minskade antalet till drygt 15 400 i tisdags. I den största provinsen, Gauteng, började minskningen tidigare och har fortsatt.
– Minskningen av antalet fall på nationell nivå, tillsammans med den långvariga minskningen som setts här i Gauten-provinsen, som i flera veckor varit i den här vågens epicentrum, tyder på att vi har passerat toppen, säger Marta Nunes, forskare på University of Witwatersrand, till nyhetsbyrån AP.
I Gauteng började antalet nya fall öka snabbt i mitten av november och peakade på 16 000 den 12 december. Sedan dess har den dagliga siffran minskat stadigt till drygt 3 300 nya fall i tisdags.
Samma mönster har synts bland sjukvårdspersonal som testat positivt för covid-19 på Chris Hani Baragwanath-sjukhuset i Soweto: en snabb ökning följt av en snabb minskning av antalet fall.
– För två veckor sedan såg vi mer än 20 nya fall per dag och nu är det ungefär sex eller sju fall per dag, sägerr Marta Nunes.
Hon tillägger att man måste fortsätta vara uppmärksam på flera andra faktorer.
Läs även: Nya coronaåtgärder: Det här gäller
Andelen positiva tester är fortsatt hög i Sydafrika – cirka 29 procent jämfört med bara två procent i början av november. Dessutom är det sommar vilket innebär att fler personer träffas utomhus. Medelåldern är 27 år, vilket är lägre än i de flesta västländer.
– Varje miljö, varje land är annorlunda. Befolkningarna är annorlunda. Befolkningens demografi, immuniteten skiljer sig åt i olika länder, säger Marta Nunes.