Mer än 1 700 poliser har skrivit under ett upprop för hårdare tag mot de gängkriminella, som nu ska överlämnas till statsminister Stefan Löfven. Bland kraven finns skärpta straff för den som begår flera brott, tuffare villkor för dem som fängslas, och utvisning som huvudregel vid grova brott när personer saknar svenskt medborgarskap.
Göteborgspolisen Hannah Bergelin startade namninsamlingen sedan hennes kollega Andreas Danman skjutits till döds i Biskopsgården i Göteborg den 30 juni.
– Det är frustration hos mig och många poliser som känner att vi behöver mer verktyg i vår verktygslåda, säger hon till TV4 Nyheterna.
Läs även: Många ville hedra polismannen i Biskopsgården
– Jag kände att nu räcker det. Vi kan inte ha en sådan här arbetsmiljö. Det kunde likaväl varit jag, det kunde likaväl varit någon annan i min närhet.
Hon beskriver uppropet som en klassisk namninsamling ”av bläck och papper” som enbart riktar sig till dem hon kallar för polisens gräsrötter.
Åtgärderna som efterlyses handlar främst om att ge polisen och Åklagarmyndigheten fler verktyg, men förebyggande insatser i skolan och socialtjänstens möjligheter att hantera unga människor i kriminella miljöer nämns också.
Namninsamlingen avslutades den här veckan efter att ha skickats till polisstationer och enheter i hela Sverige. Den ska nu överlämnas till statsminister Stefan Löfven och övriga partiledare. Andreas Danmans anhöriga har informerats om att namninsamlingen använder hans namn och har godkänt det.
– Det är med stolthet som jag kommer att åka till Stockholm och stå för de här namnen, och visa toppolitikerna hur svensk polis har det, säger Hannah Bergelin.
Politiska budskap
Tidigare har hon blivit uppringd av Erik Nord, polischef för Storgöteborg, som ska ha kommenterat uppropet – som har tydliga politiska budskap – med att varje medarbetare har yttrandefrihet.
Hannah Bergelin inleder namninsamlingen med att säga att hon känner en tomhet, frustration och vanmakt efter att Andreas Danman mördades i uniform på öppen gata.
”Det här får inte bli ännu ett våldsdåd som glöms om några veckor medan regeringen debatterar om marknadshyror eller något annat. Detta måste prioriteras så att vi och befolkningen kan gå säkra på våra gator”, skriver hon.
Läs även: Gängmedlem hotade polis – åtalas: ”Södra Biskopsgården är vårt område”
Under texten ”Det räcker nu” i stora bokstäver har hon lagt in en blå linje, en symbol för polisen som barriär mellan brottsligheten och allmänheten.
Bland kraven finns att antisocialt beteende mot blåljuspersonal ska bli straffbart, att mängdrabatten ersätts med hårdare straff för den som begår flera brott, samt införandet av visitationszoner där polisen under en begränsad period kan kroppsvisitera människor utan att ha någon konkret brottsmisstanke.
fakta
Polisernas krav för att bekämpa gängen
- Antisocialt beteende mot blåljuspersonal ska bli straffbart.
- Hemlig avlyssning och dataavläsning bör kunna ske på
personer med gängkoppling utan misstanke om ett specifikt
brott. - Slopa mängdbrottsrabatten och skärp straffet för den som döms för flera brott.
- Slopad straffreduktion för den som döms för
grova brott, samt om gängkoppling kan styrkas – oavsett ålder på gärningsman. - Straffskärpning för brott i gängmiljö.
- Inför visitationszoner.
- Tuffare villkor i fängelse för gängkriminella, med inskränkta möjligheter till besök och permission när det finns en pågående konflikt.
- Möjlighet att döma gängkriminella till vistelseförbud i det område de är aktiva i.
- Undantag för gängrelaterad brottslighet från de regler som gör det svårare att frihetsberöva minderåriga.
- Jourdomstolar för enklare brott så att brotten får konsekvenser i närtid.
- Hårdare straff för övergrepp i rättssak så att det
inte är värt att exempelvis hota vittnen inför en rättegång. - Inför straff för misstänkta gärningspersoner som uteblir från en rättegång.
- Begränsa misstänktas rätt till insyn i förundersökningen före
rättegång så att personen inte kan anpassa sin historia till utredningen. - Ta bort omedelbarhetsprincipen och muntlighetsprincipen vid
rättegång. Allt som framkommit under en förundersökning skall
få användas och bedömas i rätten. - Straffa rymningar från fängelser och institutioner.
- Utvisning som huvudregel när personer utan svenskt medborgarskap begår grova brott.
- Villkorlig dom skall som regel enbart kunna dömas ut vid första
domen. - Utökade möjligheter för polisen att kameraövervaka allmänna platser.
- Polisen behöver få uttryckligt lagstöd att kontrollera identitet på personer för att upptäcka efterlysta, kartlägga kriminella kopplingar och kunna veta om personen de har framför sig är aktivt kriminell.
- Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och domstolsväsendet behöver dimensioneras för att hantera det ökade antalet ärenden ovanstående skulle innebära.
Källa: Namninsamlingen/Polistidningen