Facebook noscript imageEfter SD-tåget: Vänsterpartiet vill förbjuda politisk reklam
Politik
Efter SD-tåget: Vänsterpartiet vill förbjuda politisk reklam
Sverigedemokraternas folierade tunnelbanetåg. Foto: Skärmdump Twitter
Sverigedemokraternas folierade tunnelbanetåg. Foto: Skärmdump Twitter

Sverigedemokraterna har låtit foliera ett tunnelbanetåg i partiets färger, vilket väckt Vänsterpartiets ilska. Nu meddelar partiet att man går till val på att förbjuda politisk reklam i lokaltrafiken.

Sverigedemokraternas folierade tunnelbanevagn har sedan den gick i trafik väckt reaktioner bland politiskt engagerade, men även bland dem som dagligen använder sig av Stockholms lokaltrafik.

Efter att Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson publicerat en bild på SD-tunnelbanetåget med texten ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!” på Twitter har flera av riksdagens partiledare reagerat.

Centerpartiets Annie Lööf har kallat utspelet ”rasistiskt” och Liberalernas Johan Pehrson har kritiserat SD:s retorik. Nu ansluter sig även Vänsterpartiet till skaran av kritiker.

Förbjud politisk reklam i lokaltrafiken

Vänsterpartiet i Stockholm skickade under eftermiddagen ut ett pressmeddelande där de berättade att partiet går till val på att förbjuda annonsering i lokaltrafiken.

Partiet menar att det, i samband med SD:s tunnelbanetåg, är flera passagerare och personer som arbetar i lokaltrafiken som känt sig ”otrygga och anser att reklamen är olämplig”.

Även tunnelbaneförarna ska ha berättat att de är ”rädda för ökat hot om våld och skadegörelse och många känner sig olustiga kring att åka till jobbet i en rullande reklampelare”.

– Vi tycker att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla. Politisk reklam hör inte hemma i en av våra viktigaste samhällsfunktioner som väldigt många inte kan välja bort, säger Anna Sehlin, regionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Läs även: Intervju: “Jag misshandlades för min kristna tro och stöd till Israel”

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu