Facebook noscript imageIntervju: “Jag misshandlades för min kristna tro och stöd till Israel”
Nyheter
Intervju: “Jag misshandlades för min kristna tro och stöd till Israel”
John Piran har misshandlats i Göteborg när han missionerat kristen tro och visat stöd för Israel. Foto: Privat / Andreas Wahra (CC BY-SA 3.0)
John Piran har misshandlats i Göteborg när han missionerat kristen tro och visat stöd för Israel. Foto: Privat / Andreas Wahra (CC BY-SA 3.0)

John Piran har varit frispråkig med sin kristna tro och sina politiska värderingar. Han missionerar ofta och uttrycker även sitt stöd för Israel i hemstaden Göteborg, vilket resulterat i misshandlar och dödshot. Han är besviken på polisen som trots bevis inte gör något.
Nu lever han gömd: ”Sverige tar emot vilka människor som helst.”

John Piran föddes på 80-talet i Teheran, Iran. Piran växte upp i ett Iran som var helt förändrat efter den islamiska revolutionen. Hans pappa och bror var aktiva i frågor rörande mänskliga rättigheter för iranier och kurder i landet.

John Pirans familj stötte på stort motstånd och tvingades lämna Iran 2005. De flydde under FN-flyktingstatus till Turkiet. Där bemöttes inte Piran och hans familj på ett bra sätt och de sökte sig därför vidare, bland annat till USA. Det gick inte som det var tänkt och efter flera om och men hamnade John i Sverige i februari 2008.

Sedan dess har Piran bott i Sverige, mer specifikt i Göteborg. Det var här som han konverterade till kristendomen och påbörjade sin resa med att evangelisera i Sverige och även i Nederländerna. Något som skapat stora problem för honom i Sverige:

– Bland muslimer och andra ungdomar har reaktionen mot mina religiösa uttalanden varit negativa. Jag har stött på ett stort motstånd, det har inte varit lätt.

Bara under 2022 har Piran misshandlats fysiskt hela tre gånger. Det började i februari och sedan i april och maj. Han beskriver det som att grupper av ungdomar med invandrarbakgrund, framför allt palestinier och syrier, har legat bakom attackerna mot honom.

– Det har varit radikala unga muslimer som provocerats och attackerat mig. Dessa idéer om att inte acceptera någon annan religion kommer inte från dem själva. Antingen kommer det från moskén eller från de länder de ursprungligen kommer ifrån.

Hot och förföljelse

Han beskriver det som att det handlar om en och samma grupp av unga radikala muslimer som fysiskt misshandlat och även dödshotat honom, och detta upprepade gånger. Han har polisanmält dem, men upplever det som att anmälningarna inte tas på allvar av polisen på grund av angriparnas ringa ålder.

– Det är en grupp av ungefär 10–15 unga personer som förföljt mig under min vardag och dödshotat mig. De vet var jag bor och brukar vistas utanför. De misshandlade mig på väg hem senast i maj.

Piran är väldigt missnöjd med polisens hantering av ärendet. Trots videobevis och upprepade misshandlar har polisen inte lyckats stoppa gruppen. Gärningsmännen har vid några tillfällen gripits av polis, men släppts ganska snart efter.

Piran är rädd för att bli knivhuggen eller skjuten. Framför allt i och med det ökade hatet mot honom efter att han öppet viftat med den israeliska flaggan. För honom är det hans rättighet att, precis som andra väljer att marschera för palestinska rättigheter, stå för sitt stöd till Israel.

– Jag kommer från ett land som har ett stort problem med Israel. Jag vill visa att inte alla iranier håller med den iranska regimen. Israel har rätt att existera och alla missiler och attacker mot landet är inte okej. Oskyldiga människor dör och det ska inte stödjas.

När han haft Israels flagga med sig och uttalat sig mot de palestinska attackerna har han mötts av ett stort hat.

– Jag har blivit slagen när jag haft den israeliska flaggan. De har haft med sig tändare och ville bränna flaggan och mig. De har även haft knivar som de försökt skada mig med, säger Piran.

Rädd för sitt liv

Piran förstår inte hur han kan bli attackerad för att han står upp för Israels rättigheter, precis som palestinier står upp för sina. Han säger att judar och kristna är de mest utsatta i Mellanöstern.

– Där jag kommer ifrån är judar och kristna förföljda. Deras rättigheter kränks ständigt och jag ville visa att jag står upp för dem, men istället möttes jag av slag och hot.

Han säger att det är ofattbart att radikal islamism nått Sverige. Att han inte kan uttrycka sina religiösa eller politiska åsikter utan att riskera att bli misshandlad eller dödshotad i Sverige, är för honom helt absurt.

– Sverige tar emot vilka människor som helst. Människor som inte respekterar landets demokratiska rättigheter som yttrandefrihet. De söker skydd i Sverige, men respekterar inte landet.

Piran befinner sig för närvarande på hemlig ort efter dödshot och misshandel. Han fick inte hjälp från polisen eller någon annan svensk myndighet, utan en kristen grupp ska ha tagit emot Piran, som för närvarande bor hos dem.

Han är inte nöjd med sin situation och är besviken på hur polisen och svenska myndigheter skött det som hänt honom. Piran avslutar med att säga:

– Nu har de radikala muslimerna fått som de vill.

Läs även: Statsministerns dystra sommartal: ”Ohållbar migrationspolitik”

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.