Migrationsverket ska utreda om man ska återkalla den misstänkte Vetlandaförövaren Tamim Sultanis skyddsstatus, meddelar myndigheten i ett yttrande till Eksjö tingsrätt.
På fredagen fick Eksjö tingsrätt in ett yttrande från Migrationsverket angående fallet med den misstänkte gärningsmannen för Vetlandadåden i mars i år, Tamim Sultani. Yttrandet handlar om att Migrationsverket har påbörjat ett ärende om Sultanis ”alternativa skyddstatusförklaring”.
I ett beslut från oktober 2017 bedömde Migrationsverket att Sultani riskerade att utsättas för så kallad skyddsgrundande behandling, i form av tortyr, om han återvände till Afghanistan. Av det skälet beviljades han tillfälligt uppehållstillstånd och alternativ skyddstatusförklaring. Det tillfälliga uppehållstillståndet förlängdes i november 2018 fram till november 2020.
I september 2020 ansökte Sultani på nytt om förlängt uppehållstillstånd, vilket Migrationsverket ännu inte har tagit något beslut om. Under tiden gäller dock Sultanis skyddsstatus, vilket är något som Migrationsverket ska utreda igen, med bland annat anledning av de aktuella brottsmisstankarna.
”En utlänning som gjort sig skyldig till ett grovt brott är utesluten från att anses som alternativt skyddsbehövande enligt 4 kap. 2 c § utlänningslagen (2005:716). En alternativ skyddsstatusförklaring ska återkallas, om det kommer fram att utlänningen inte kan anses vara alternativt skyddsbehövande enligt 4 kap. 5 c § 1 stycket samma lag”, skriver Migrationsverket i sitt yttrande.
Eftersom Sultanis skyddsstatus är anledningen till hans förlängda uppehållstillstånd så har Migrationsverket även öppnat ett ärende om utvisning.
Migrationsverket konstaterar också att det råder inre väpnad konflikt i Sultanis hemprovins Kabul, men att inte alla som återvänder löper risk att utsättas för skyddsgrundande behandling. Vidare har Sultani inte heller några anhöriga i Sverige eller något annat EU-land, skriver Migrationsverket.