Facebook noscript imageEkobrottsmyndigheten i ekonomisk kris – var åttonde anställd riskerar uppsägning
Ekonomi
Ekobrottsmyndigheten i ekonomisk kris – var åttonde anställd riskerar uppsägning
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Ekobrottsmyndigheten befinner sig i ekonomisk kris. Något som kan leda till att var åttonde anställd kan få sparken. – Jag skulle säga att det blir mer eller mindre katastrofalt, säger en anonym chef på Ekobrottsmyndigheten till Dagens Industri.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, befinner sig i ekonomisk kris. Trots att myndigheten fick ett anslag på 744 miljoner kronor för 2021 räcker inte pengarna till.

Generaldirektören Monica Rodrigo begärde redan i februari ut ytterligare pengar bara för att hålla verksamheten vid liv. Hon menar att EBM:s kostnader kommer att öka med närmare 50 miljoner kronor mellan 2020 och 2021 om inga åtgärder vidtas.

”Trots ett anslagssparande 2020 om ca 11,6 miljoner kronor och besparingsåtgärder för 2021 utifrån pandemiläget finns behov av en anslagsförstärkning med 30–35 miljoner kronor för 2021 för att verksamheten fortsättningsvis ska kunna bedrivas på nuvarande nivå”, skriver Rodrigo i ett brev till regeringen.

Hon skriver vidare:

”Myndighetens verksamhet kommer under dessa förutsättningar endast att kunna bedrivas på en miniminivå budgetmässigt.”

Läs även: Löfven: Avgår om budgeten faller

Extrapengar är redan spenderade

Som efterfrågat fick myndigheten ett tillskott på 30 miljoner kronor i regeringens vårändringsbudget i april.

Men tillskottet var inte tillräckligt. Dagens Industri – som tagit del av EBM:s interna ekonomiska rapporter från juni månad – förklarar att trots tillskottet har myndigheten ett budgetunderskottet på 6,3 miljoner kronor, och att detta är högst problematiskt med tanke på att inte ens halva verksamhetsåret har passerat ännu.

Läs även: “Islamistskolor fick för mycket pengar”

Var åttonde anställd i farozonen

Myndighetens ekonomienhet skriver i ett pressmeddelande att om inga ekonomiska tillskott kommer tvingas man påbörja nedskärningar på personalstyrkan. Dessa uppsägningar skulle kunna komma så tidigt som till hösten.

Var åttonde anställd uppges vara i farozonen för en eventuell uppsägning. Med en personalstyrka på strax över 600 anställda innebär det att mellan 70 och 75 personer skulle tvingas lämna.

– Jag skulle säga att det blir mer eller mindre katastrofalt, säger en anonym chef på EBM till Dagens Industri.

Läs även: SCB: Arbetslösheten stiger i Sverige

Läs även: ”Vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord”

Robert Stenberg

Statsvetare, student på Örebro universitet. Tips mottages på robert.stenberg@bulletin.nu