Facebook noscript imageEkonomer tror på dubbel räntehöjning
Ekonomi
Ekonomer tror på dubbel räntehöjning
Bedömningen är att Riksbanken, under Erik Thedéen, kommer att göra en dubbelhöjning av räntan. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bedömningen är att Riksbanken, under Erik Thedéen, kommer att göra en dubbelhöjning av räntan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

När Riksbanken på onsdag träffas för att besluta om räntan förväntar sig marknaden att det blir den dubbelhöjning, en halv procentenhet, och eventuellt kommer en andra i sommar.

De flesta ekonomer bedömer, enligt TT, att Riksbanken kommer att fortsätta att ta krafttag mot inflationen och därmed göra en dubbelhöjning på onsdag. Det tar sannolikt inte slut där, flera ekonomer tror att det kommer en andra dubbelhöjning i sommar. Totalt en procentenhet upp på några månader.

Den vanligaste uppfattningen tycks vara att Riksbanken höjer dubbelt på onsdag i samband räntemötet. Det innebär en höjning på 50 punkter, en halv procentenhet, och styrräntan hamnar då på 3,50 procent. Det är den högsta nivån sedan 2008.

– Kärninflationen ligger över Riksbankens senaste prognoser och långt över målet. Det ökar trycket på Riksbanken att fortsätta strama åt. Marknaden prissätter en höjning på 50 punkter, vilket enligt oss är en rimlig bedömning givet var inflationen är, säger Peder Beck-Friis, Londonbaserad kapitalförvaltare på amerikanska Pimco.

Riksbankens mål är att ha en inflation på två procent. De tidigare räntehöjningarna har haft en påverkan, men liten, inflationen föll till åtta procent i mars.

Kommer att märkas i boräntorna
Sannolikt räcker inte den höjningen utan det kommer att krävas ytterligare höjningar i juni.

– Jag tror att det blir 50 punkter i juni också, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

– Penningpolitiken är inte tillräckligt restriktiv ännu. Titta på hotell och restauranger. Visst, vi konsumerar på nya sätt. Men folk är ändå ute och äter. Och bokningarna av resor är väldigt höga. Räntehöjningarna behöver träffa en större grupp i den svenska ekonomin, tillägger han.

Även Beck-Friiis, på Pimco, tror att det inte är över men är tveksam till att det blir en dubbelhöjning.

– Osäkerheten är hög kring eftersläpningarna av den penningpolitiska åtstramningen, kring inflationen och på senare tid kring oron i banksektorn, säger han.

– Vi förväntar oss att ECB fortsätter höja räntan i kommande möten, vilket ökar trycket på Riksbanken att följa efter. Risken är annars att kronan försvagas ytterligare, vilket skulle späda på det inhemska inflationstrycket, tillägger han.

Swedbank räknar med att styrräntan ligger kvar på 4 procent till nästa år. Det ger i så fall en rörlig boränta på 4,5 till 4,6 procent. När inflationen sjunker kommer räntorna att falla men till högre nivåer än tidigare.

– Min bedömning är att styrräntan på 5–10 års sikt kommer att ligga på 1,50–1,75 procent. Det borde ge en boränta strax under 3 procent.

Tveksamt kring finanskris
Finansinspektionen, Riksbanken och IMF bedömer risken för en svensk finanskris som begränsad. Trots att boräntor fortsätter uppåt och att fastighetssektorn pressas av allt högre finansieringskostnader.

Läs även: Finansinspektionen kan tänka sig slopade amorteringskrav

Nyhetsredaktionen