Facebook noscript imageEl-Haj (S) har ingen sonhustru enligt folkbokföringen
Politik
El-Haj (S) har ingen sonhustru enligt folkbokföringen
”Min svärdotters familj, 36 personer, mördades allihopa”, säger Jamal El-Haj. Men enligt folkbokföringen har han ingen sonhustru. Bild: Christine Olsson/Fredrik Sandberg/TT
”Min svärdotters familj, 36 personer, mördades allihopa”, säger Jamal El-Haj. Men enligt folkbokföringen har han ingen sonhustru. Bild: Christine Olsson/Fredrik Sandberg/TT

I onsdagens partiledardebatt i riksdagen påstod Magdalena Andersson att Jamal El-Hajs (S) sonhustrus familj hade dött i kriget i Gaza. El-Haj bekräftade sedan uppgifterna. Men enligt folkbokföringen är båda El-Hajs söner ogifta, vilket Samnytt var först med att rapportera om.

Det var när statsminister Ulf Kristersson (M) i debatten lyfte att riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) deltagit i en konferens i Malmö som pekats ut av bland annat PLO som Hamaskopplad som Magdalena Andersson reagerade upprört.

– Anklagar du Jamal El-Hamas [sic!] för att vara en terrorromantiker, sade Andersson till Ulf Kristersson och blev sedan tyst i flera sekunder.

Sedan uppgav Magdalena Andersson känslosamt att Jamal El-Hajs sons hustrus familj dödats i Gaza under den israeliska militära operationen in i Gaza.

Efter debatten bekräftade S-ledamoten partiledarens uppgifter.

– Det stämmer. Min svärdotters familj, 36 personer, mördades allihopa, sade han till Aftonbladet.

I övrigt ville han inte kommentera några uppgifter om kopplingar till Hamas eller sin uppmärksammade polisanmälan av riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M).

Ingen sonhustru enligt folkbokföringen

Men att Jamal El-Haj ska ha en sonhustru står inte med i folkbokföringen, något som Samnytt var först med att rapportera.

Enligt uppgifter därifrån – som Bulletin har bekräftat – har den socialdemokratiske riksdagsmannen två söner. Den äldste av dem är sedan 2018 frånskild från en kvinna som är född i Sverige. Hennes pappa är född i Irak och kom till Sverige 1986 och hennes mamma är född i en mindre ort i Norrland och har ett svenskt namn. Ex-hustrun har inte några kända släktband till vare sig Västbanken eller Gaza.

Den andre sonen är vare sig gift nu eller har varit det tidigare, enligt folkbokföringen. På hans sociala medier står det att han är singel.

Utöver sina två söner har Jamal El-Haj fyra döttrar. En av dem är gift med en man från Tyskland som har bosniskt påbrå. Han är skriven på en ort i västra Sverige och har svenskt medborgarskap.

På Facebook har Jamal El-Haj lagt upp ett inlägg med en bild på en man och en ung flicka samt en text om hur 36 personer, samma siffra som han uppgav till Aftonbladet, har dött.

Bulletin söker både Jamal El-Haj och Socialdemokraterna för en kommentar.

Läs även: VIDEO: Magdalena Anderssons fadäs: ”Jamal El-Hamas”

Läs även: Försvaras av Andersson – här är El-Hajs (S) samrören med Hamas

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu