Två saker är viktiga för att stoppa smittan, enligt professor Fredrik Elgh. Vaccinera alla svenskar så snart som möjligt, men varje svensk måste också vilja bli vaccinerad. Upplys därför om fördelar och nackdelar med vaccinen. Varje dag utan denna information från nationellt och regionalt håll är en förlorad dag. Professor Fredrik Elgh kommenterar framgångarna för det israeliska vaccinationsprogrammet.
Michael Edelstein, professor i folkhälsa vid Bar-Ilans universitet, varnar i The Jerusalem Post att det inte räcker med att ett genomsnitt av 70 procent av världens befolkning är vaccinerad för att uppnå global flockimmunitet. I varje grupp och varje undergrupp måste minst 70 procent vara vaccinerade. Annars kan det komma oupphörliga utbrott av smitta som riskerar att spridas till de länder som inte vaccinerat sin befolkning,
Israels framgångsrika vaccinationsprogram ses som ett föredöme av flera länder. Tack vare vaccineringen har Israel fått mycket bättre smittosiffror men landet har ändå ett stort antal smittade. R-talet – antalet personer som en covid-sjuk smittar – har sjunkit till 0,88. Men på fredagen hade Israel ändå 5 000 nya fall av covidsjuka (3 807 i Sverige 11 februari).
När drygt 42 procent av Israels cirka 9,2 miljoner invånare är vaccinerade med en första dos är det dags att lätta på några av restriktionerna. På söndagen träffades det så kallade coronaviruskabinettet i Israel för att bestämma vilka delar av samhället som ska öppnas igen. Coronaviruskommissionären professor Nachman Ash rådde emellertid kabinettet att vänta ytterligare nio dagar med detta. Han föreslog att eventuellt göra vaccinet obligatoriskt för bland andra samtliga inom den medicinska professionen och samtliga lärare.
Viljan att vaccinera sig måste öka i Sverige
– För svenskt vidkommande är det två saker som är viktiga, säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet till Bulletin.
– Den ena är att vi så snart som möjligt blir vaccinerade. Och kopplat till det så måste så många av oss som möjligt vilja bli vaccinerade. För att det ska bli möjligt är det av yttersta vikt att människor i Sverige informeras på ett korrekt sätt om vaccinerna.
– För det andra måste den informationen innehålla varför det är viktigt (personligt och för samhället), vilka vacciner som finns, deras fördelar och biverkningar. Varje dag som går utan denna information från nationellt och regionalt håll är en förlorad dag, påpekar Fredrik Elgh.
Experterna tror inte att pandemin är över 2021, inte heller 2022. Och enligt de mest optimistiska rösterna kommer turistlivet och resorna inte igång förrän 2023 eller 2024. Professor Michael Edelstein konstaterar att ”vi lever i en global värld vare sig vi inser det eller inte. En stor del av våra liv vilar på ett ömsesidigt beroende. När världen återhämtar sig står den inför både ekonomiska och medicinska utmaningar.”
Turistlivet kommer igång 2024
Flygplatsen Ben-Gurion i Israel är fortfarande stängd för alla in-och utresor, till och med den 21 februari. Den medicinska tidskriften Lancets chefredaktör Richard Horton säger i The Jerusalem Post, att om det internationella resandet ska ta fart igen behöver samtliga länder i hela världen bli vaccinerade. För att uppnå flockimmunitet måste då två tredjedelar av världens population – fyra till fem miljarder människor – bli vaccinerade. Varje person behöver två doser – det betyder tio miljarder doser av vaccinet, enligt Richard Horton.
Massvaccinationen, som är en förutsättning för att resandet och turismen ska komma igång, kommer att ta tid. En rapport från The Economist Intelligence Unit, en systerorganisation till The Economist, förutspår att merparten av den vuxna befolkningen i de avancerade ekonomierna kommer att ha blivit vaccinerad i mitten av 2022. Men i medelinkomstländer kommer vaccinen att dröja till slutet av 2022 eller tidigt 2023. Och för fattiga länder tar massvaccinationen ända till 2024, om den överhuvudtaget blir av.
Återhämtningen kommer inte att vara synkroniserad och vägen dit kan vara en återvändsgränd. Agathe Demarais, prognosansvarig på the Economist Intelligence Unit, uttalar i The Jerusalem Post att nya varianter av viruset kommer att blossa upp till dess samtliga vaccinerats. Det är risk att länderna åter kan hamna på ruta ett.
Bråttom hjälpa andra länder
Dessutom har flera av världens förmögna länder förbeställt och hamstrat vaccin. Efterfrågan är mycket större än det befintliga utbudet. Av de 12,5 miljarder doser som ska finnas tillgängliga, enligt rapporten, ska mer än sex miljarder vara tingade. Eftersom länderna inte visste vilket vaccin som skulle fungera köpte flera länder upp samtliga vaccin. Kanada köpte till exempel fem gånger fler doser vaccin än antalet invånare.
– För Sverige och alla svenskar, såväl som för hela världens befolkning, är det oerhört viktigt att all världens befolkning blir vaccinerad. Det gäller därför att hjälpa till så att även människor i de fattigare delarna av världen får vår assistans med detta. Och det är bråttom, säger Fredrik Elgh.
– Vi ser nu ett flertal coronavirusmutanter som är mer smittsamma, en del mer farliga och en del som smiter undan vaccineffekten. Detta kommer att pågå så länge vi har en snabb smittspridning globalt. Vi måste alltså bidra med att dra vårt strå till stacken och minska smittspridningen så mycket som möjligt. Och också skjuta till stora resurser så att vaccin produceras och distribueras också i länder som inte har samma goda ekonomi som vi har, säger Fredrik Elgh.
75 procent av vaccinen finns i tio länder
Israel har beställt sex miljoner doser av Modernas vaccin och tio miljoner doser av Astras vaccin och har även ett kontrakt med vaccinkandidaten Arcturus som håller på med en fas 2-studie. Enligt Världshälsoorganisationen har vaccinen rullats ut i 50 länder men 75 procent av doserna har hamnat i tio länder.
Enligt professor Chaim Noy på Bar-Ilans universitet kan det få katastrofala följder för all turism. Förra året hade den globala turismen minskat med 74 procent.
Professor Michael Edelstein förutspår radikala förändringar inom resandet. I ett första skede kommer rese-korridorer att etableras vilka bygger på sjukdomens immunologi och på bilaterala överenskommelser mellan länder.
Grekland och Israel har till exempel börjat förhandla om en sådan korridor. Cypern och Israel förväntas ömsesidigt godkänna varandras vaccin-certifikat på söndagen så att turismen mellan länderna kan öppna igen, enligt Haaretz. Liknande korridorer kan Israel komma att förhandla om med Estland och Seychellerna.
– Ur ett svenskt perspektiv är det nog ofrånkomligt med vaccinpass och eventuellt det här med resekorridorer. Vi kommer inte att komma ut från Sverige annars. Det kommer att handla om bilaterala avtal, säger Fredrik Elgh.
– Det som verkligen skulle hjälpa vore om vi harmonierar bättre och samarbetar med våra grannländer när det gäller smittspridningen, så att vi inte fortsätter att skilja ut oss så som vi gjort under hela pandemiåret som varit.
Dyrt vaccinera mot nya varianter
Agathe Demarais på The Economist tror inte att viruset försvinner. Hon tror att vi kommer att få lära oss att leva med covid-19 precis som med influensan. Vi kommer att få vaccinera oss mot nya varianter – och det kommer att bli dyrt.
Vaccinet är till exempel mindre effektivt mot den sydafrikanska varianten av viruset. Även för en vaccinerad person kan det bli osäkert att resa. Hen skulle kunna stöta på en ny variant av viruset på flyget.
– Vi kan råka ut för att det kommer fler mutanter som vi måste vaccinera oss mot, vartefter. Dock finns det också en möjlighet att forskningen tar fram nya vacciner som det är svårare för viruset att mutera bort ifrån. Detta får framtiden utvisa, säger Fredrik Elgh.
Senaste nytt från Israel:
- Drygt 42 procent av Israels befolkning är vaccinerade med en första dos (4,16 procent i Sverige den 12 februari) och 27 procent (1,42 procent i Sverige) har fått sin andra dos. Fortfarande var 1 008 patienter allvarligt sjuka på söndagen varav drygt 284 i respirator. Antalet dödsfall hade stigit till 5 368 (12 428 i Sverige) på söndagen.
- 3,8 miljoner hade fått sitt första vaccin och 2,5 miljoner hade fått sitt andra vaccin hittills i Israel (The Jerusalem Post).
- Bland de första fullt vaccinerade israelerna har antalet nya covid-fall minskat med 53 procent, 39 procent färre inlagda på sjukhus och 31 procent färre allvarligt sjuka från mitten av januari till och med den 6 februari, enligt Weizmann institutet (Haaretz).
- 14 nya fall av den sydafrikanska varianten av covid-19 har hittats i Israel enligt senaste data från Hälsoministeriet på söndagen. Sammanlagt 44 fall av den sydafrikanska varianten har hittats i Israel. En patient har återinfekterats med den sydafrikanska varianten sedan patienten blivit sjuk med den förra varianten tidigare.
- På grund av vaccinationskampanjen är också färre covidsjuka äldre än 50 år. Istället representerar de yngre en större andel av de svåra fallen, upp till 40 procent förra veckan. Det kan bero på att den brittiska varianten, vilken anses såväl mer smittsam som eventuellt mer dödlig, dominerar i Israel.
- Shoppinggallerior, gym, hotell och så vidare kan öppnas endast för vaccinerade tidigt nästa vecka i en första fas, och vissa skolor i områden med mindre smitta i en andra fas, flera beslut väntas när corona-kabinettet sammanträder i dag igen (The Times of Israel).
TEXT: Margaret von Platen