Facebook noscript imageElle-profilen Kakan Hermansson: ”Zionists, fuck off”
Nöje
Elle-profilen Kakan Hermansson: ”Zionists, fuck off”
Kakan Hermansson till attack mot ”sionister”. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Instagram
Kakan Hermansson till attack mot ”sionister”. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Instagram

”Dra åt helvete sionister”. Det är budskapet som influencern, debattören och Elle-profilen Kakan Hermansson lade upp i en Instagram Story. Hon återpublicerade också ett inlägg där Israel anklagas för att planera ”folkmord” och media anklagas för att ”fejka nyhetsartiklar”. UPPDATERAD MED ELLE:S KOMMENTAR.

Under onsdagen gick medieprofilen Kakan Hermansson till attack mot ”sionister” på sin Instagram. Hon publicerade en rad bilder på sin Instagram Story – som nu raderats – med bland annat budskapet ”Fuck off Zionists”.

Sionism är tron och stödet för en judisk stat på dess nuvarande plats. Bland antisemiter används uttrycket ibland som synonym för jude, eller israelisk jude.

I en annan bild som Kakan Hermansson publicerade i sin Instagram Story så påstås det att Israel planerar folkmord. ”Mainstream media” ska i sin tur enligt Kakan Hermanssons konspirationsteori banat väg för ”folkmordet” genom att publicera fejkade nyhetsartiklar.

”[...]och på det viset skapat hysteri”.

Kakan Hermansson är en av flera kultur- och medieprofiler som skrivit under uppropet #vikräver. Bland andra undertecknare har Bulletin tidigare uppmärksammat SVT-stjärnan Farah Abadi.

Läs mer: Här kampanjar SVT-stjärnan ihop med Lars Ohly om Gaza

”Vilken smuts du är”

Kakan Hermansson var tidigt ute efter Hamas massmord på judar i södra Israel med att ta ställning i konflikten.

Intervju-vloggaren Victor de Almeida som driver Dialogiskt lade två dagar efter terrorattacken, den 9 oktober, upp ett klipp på Instagram där komikern och författaren Aron Flam förklarar att Israel – till skillnad från Hamas – inte besinningslöst bombar civila utan ger varningar innan man slår till.

”Hur kan man leva mig sig själv med dom orden??? ”Dom varnar med flygblad” Jesus christ vilken smuts du är”, skriver Kakan Hermansson.

Kakan Hermansson har de senaste åren främst blivit känd för sitt samarbete med modetidningen Elle. Hon har bland annat varit programledare på Elle-galan fem gånger.

Kakan Hermansson och Elles chefredaktör Cia Jansson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Elle skriver på sin hemsida skriver om Kakan Hermansson:

”Kakan Hermansson har en varm plats i våra hjärtan på grund av sin färgstarka personlighet och sina tydliga ställningstaganden i identitetspolitiska frågor.”

Kakan Hermansson är en av flera kända influencers som har samarbete med en blogg hos Elle.

Bulletin söker Kakan Hermansson.

UPPDATERING:

Cia Jansson, chefredaktör på Elle, ger en skriftlig kommentar.

”ELLE-galan och Kakan Hermansson har i dagsläget inget samarbete. Kakan har varit programledare för ELLE-galan sedan 2016. Efter den senaste galan fattade vi beslut om att förnya galan till nästa år och att Kakan därmed inte ska programleda. Vi vill också vara tydliga med att vi tar starkt avstånd till de uttalanden du hänvisar till.”

Cia Jansson uppger också att detta gör det naturligt att avsluta bloggsamarbetet på Elles plattform.

Kakan Hermansson har tidigare varit inblandad i uppmärksammade – och från vissa håll kritiserade – samarbeten med olika företag. Bland annat Audi och Zalando.

Pelle Zackrisson