Facebook noscript imageHär kampanjar SVT-stjärnan ihop med Lars Ohly om Gaza
Nöje
Här kampanjar SVT-stjärnan ihop med Lars Ohly om Gaza
Farah Abadi är med på uppropet #vikräver tillsammans med bland andra förre partiledaren för Vänsterpartiet Lars Ohly. Foto: Caisa Rasmussen/Instagram
Farah Abadi är med på uppropet #vikräver tillsammans med bland andra förre partiledaren för Vänsterpartiet Lars Ohly. Foto: Caisa Rasmussen/Instagram

Farah Abadi – som under hösten är programledare på SVT i fyra olika program – deltar just nu i ett upprop som kräver att Israels blockad av Gaza hävs. Bland övriga som skrivit under uppropet är förre V-ledaren Lars Ohly.

Farah Abadi är ett av SVT:s största namn och var programledare för Melodifestivalen i år.

Under hösten är hon programledare i fyra tv-serier i SVT: ”På riktigt”, ”Historien om Sverige” – barnversionen, ”Sverige” och ”Go kväll, Sverige”.

Nu har Farah Abadi skrivit under och delat uppropet #vikräver på sitt Instagramkonto. Uppropet säger att man vill ställa krav på ”våra makthavare och ledare”.

”Vi har samlats för att kalla våra makthavare och ledare, i Sverige och utomlands för att göra allt i er makt för att omedelbart stoppa våldet i Israel och Palestina”, skriver undertecknarna.

Inlägget är undertecknat av en rad olika svenska medieprofiler, musiker, kulturpersonligheter och opinionsbildare. Bland andra författaren Katarina Wennstam, skådespelarna Stellan, Gustaf och Valter Skarsgård, komikerna Mia Skäringer och Kakan Hermansson, musikproducenten Anders Bagge, artisten Pernilla Wahlgren, Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly och musikern Mikael Wiehe.

I uppropet kräver undertecknarna bland annat att ”det outhärdliga våldet stoppas”.

”Den senaste veckan har vi bevittnat ett fruktansvärt våld som fort eskalerat och lett till en humanitär katastrof som fortfarande pågår. Och vi står inte ut.”

Undertecknarna nämner däremot inte Hamas terrorattack som skedde för två veckor sedan då palestinska terrorister utförde massmord på civila israeliska judar och gästarbetare.

Ett av kraven från Farah Abadi och de andra som undertecknat är att blockaden av ”mat, medicin och vatten” till Gaza upphör.

”Vi kan inte stillatigande se på när människor mördas och liv ödeläggs. En stor del av dem barn”, skriver undertecknarna av uppropet.

Samtidigt uppger Israels arme, IDF, på lördagen att det inte råder någon humanitär kris i Gaza.

Undertecknarna gör ingen distinktion på terrororganisationen Hamas och staten Israel i sitt upprop och nämner inte de över 200 israeliska judar som fortfarande den 21 oktober hålls gisslan av Hamas i Gaza.

”Vad är din syn på de israeler som är kidnappade av Hamas, som inte nämns i uppropet. Hur ser du på de groteska terrordåden mot barn, kvinnor och gamla?”, skriver en person som kommenterar på Pernilla Wahlgrens Instagram.

”Lista med antisemiter”

Även artisten och medieprofilen Gina Dirawi – som ofta återkommit i SVT-produktioner – har delat inlägget med hashtaggen #vikräver.

Ståuppkomikern Aron Flam har kommenterat inlägget från Dirawi.

”Public service egen Gina Dirawi har varit snäll nog att sätta ihop en lista med antisemiter. Märk väl att ingen av dem sa ett knyst när Hamas mördade, torterade, våldtog kvinnor och kidnappade barn i Israel. De skriver inget om gisslan. Och de fördömde verkligen inte Hamas när de attackerade Israel”, skriver Flam.

Farah Abadi har stängt av kommentarsfunktionen på sitt inlägg.

SVT:s regler för programledare

För SVT kan stjärnprogramledaren Farah Abadis ställningstagande orsaka huvudvärk.

SVT skriver på sin hemsida att: ”Att vara opartisk är en av SVT Nyheters allra viktigaste uppgifter. Vi ska inte ta ställning i kontroversiella frågor utan istället låta tittaren eller läsaren bilda sig en egen uppfattning.”

Man skriver också om de regler för sociala medier som gäller för medarbetare och uppdragstagare (ej fastanställd, reds anm).

”SVT:s utgångspunkt är att publicering i sociala medier är en offentlig publicering”, konstateras inledningsvis.

SVT skriver längre ner att: ”Offentliga ställningstagande i politiska och andra kontroversiella frågor kan påverka vilka arbetsuppgifter medarbetaren kan ha och företrädare för SVT får inte gynna kommersiella intressen.”

SVT skriver på ett annat ställe att: ”Programledare, reportrar och andra som kan uppfattas som företrädare för programföretaget får inte göra värderande uttalanden eller ta ställning i kontroversiella frågor.”

Bulletin söker SVT:s vd Hanna Stjärne för en kommentar.

Pelle Zackrisson