Sverigedemokraterna har efter det lyckade valet fått allt mer att säga till om i svensk politik. En undersökning som Bulletin beställt av Novus visar att nära nio av tio inte är oroliga för att de eller att någon nära kommer att utvisas till följd av SD:s ökade inflytande.
Nästan nio av tio svenska invånare, 86 procent, känner sig inte oroliga för att själva eller någon som man känner kommer att visas ut ur Sverige efter valet där Sverigedemokraterna får mer inflytande. Det visar en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Bulletin. Endast en av tio svarade ja på frågan ”Är du orolig för att du själv, någon av dina anhöriga, dina vänner eller dina arbetskamrater kommer att utvisas till följd av Sverigedemokraternas ökade inflytande?”.
Män mer trygga
Män är mer trygga i den frågeställningen, 93 procent av de tillfrågade männen svarade att de inte är oroliga. För män mellan 50 och 64 år är siffran ännu högre, 96 procent. Bland dem som röstade på det blågula blocket är 98 procent inte oroliga.
Mest oro visar studenter, där nära tre av tio – 28 procent, svarade att de känner oro.
Inget eller litet hot
Nära sju av tio känner att Sverigedemokraterna inte kommer att utgöra ett hot eller att de kommer att utgöra ett litet hot mot demokratin i Sverige under den kommande mandatperioden. Även här är männen tryggare än kvinnorna, sex av tio män, 62 procent, känner att SD inte utgör något hot alls, medan bland kvinnorna är det sex av tio, 59 procent, som känner att partiet kommer att utgöra ett stort eller litet hot mot demokratin. Bland dem som röstar på det blågula blocket anser 85 procent att Sverigedemokraterna inte kommer att utgöra något hot alls.
Fyra av tio tillfrågade är enligt Novusundersökningen positiva till valresultatet, drygt en av tio, tolv procent, är varken positiva eller negativa till valresultatet. 46 procent är ganska eller mycket negativa till valresultatet.
Läs även: Sverigedemokraterna tar tunga poster i riksdagsutskotten
fakta
Bakgrund & Genomförande
Bakgrund
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Bulletin. Syftet med undersökningen är att undersöka målgruppens inställning till opinionsfrågor efter valet 2022.
Genomförande
Deltagarfrekvensen är andelen av de sökta personerna som besvarat undersökningen. I denna undersökning var deltagarfrekvensen 59%.
Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.
Antal genomförda intervjuer: 1 003
Undersökningens period: 22-27 september 2022