Skilja på aktien och bolaget: SEB:s analytiker sätter ”behåll” på EQT:s aktie på grund av EQT:s höga börsvärdering. Men halvårsrapporten imponerar.
Riskkapitalbolaget EQT:s aktie rusade nästan 15 procent på förmiddagen till 435 kronor efter en halvårsrapport som var 30 procent bättre än analytikernas förväntningar. Det var en nöjd Christian Sinding, vd för EQT, som presenterade resultatet tillsammans med vice vd Casper Callerström och Kim Henriksson, finanschef på EQT.
Även aktiekursen verkar överträffa förväntningarna. I september 2019 börsintroducerades EQT på 67 kronor. Sedan dess har aktien gått upp drygt 540 procent. Aktien har gått mycket starkt även i år och är med dagens uppgång upp 114 procent.
EQT:s justerade rörelseresultat (EBITDA) uppgick till cirka 5 miljarder kronor. Förvaltningsavgifterna nästan fördubblades och uppgick till 5,5 miljarder kronor.
Latenta vinstandelsrättigheter, har skrivits upp på samma sätt som fastighetsbolagen gör, enligt internationella vedertagna redovisningsprinciper, och motsvarar cirka 1,7 miljarder kronor.
Förvaltat kapital har vuxit till 71,3 miljarder euro vilket motsvarar cirka 730 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt upp från svenska Riksbankens valutareserv på 371 miljarder kronor (april 2021). Bolaget växer så det knakar, både med ny personal och nytt kapital till fonderna. Fördubblingen av förvaltat kapital beror till stor del på sammanslagningen med den amerikanska fastighetsförvaltaren Exeter Property Group. Denna förvaltar via 37 kontor i USA fastigheter och fonder till ett värde av mer än tio miljarder dollar. EQT är därmed bland de största aktiva, så kallade value added, fastighetsinvesterarna i världen.
De olika fondernas investeringstakt har ökat från tre år till två år. Givetvis är detta är personalkrävande och fordrar att analytikerna ser till att investeringsobjekteten håller en fortsatt hög kvalitet.
EQT:s vd Christian Sinding berättade att ansträngningarna att ta in kapital till fonderna gått bra och att man nu i högre grad diversifierat från institutioner till privat personer.
– Nu söker vi pengar hos mycket rika privat personer via ”family offices”, privata banker eller olika förmedlare.
Att EQT tar in pengar till större del från privatpersoner verkar vara en allmän trend hos riskkapitalbolagen.
Om inflation sades följande:
– Vi är inte oroliga för inflationen men vi har ett 360 graders perspektiv på hur inflationen kan påverka våra bolag.
Presskonferensen avslutades med följande påpekande:
– Aktiemarknaderna är högt värderade nu och förvänta er inte att detta ska fortsätta. Det tar längre tid att skapa värden idag. EQT växer också snabbare på kostnadssidan än vår ursprungliga plan. Vi behöver bland annat anställa människor i större utsträckning.
EQT har ökat antalet anställda från 699 vid årsskiftet till 1 004 anställda vid halvårsskiftet.
Trots den starka rapporten sätter SEB endast rekommendationen ”Behåll” på EQT. Det kan finnas flera skäl till att SEB endast sätter behåll på aktien.
EQT:s börsvärde uppgår till cirka 430 miljarder kronor. Bolagets nettoförmögenhet (net tangible asset value) uppgår till drygt nio miljarder kronor. Men marknaden verkar inte lägga någon vikt vid att marknadsvärdet är 40 gånger högre än det egna kapitalet.
Börsvärdet minus eget kapital, den så kallade implicita goodwillen, uppgår därmed till 410 miljarder kronor. Denna motiveras av förväntningar om framtida vinster.
Halvårsresultatet (EBIT) uppgår till cirka 2,4 miljarder kronor efter att detta rensats för den förväntade vinstandelen från fondens överkastning. Om resultatet når säg fem miljarder kronor för helåret så värderas bolaget till drygt 80 gånger vinsten (EBIT).
EQT är ett väldigt skickligt uppbyggt bolag som kommer att fortsätta att utvecklas väl. Men gamla tiders analytiker, läs fundamentalanalytiker, hade nog trots den starka sol som just nu lyser över börsen och EQT varit fundersamma vid tanken på värderingen. Det kanske är på sin plats att skilja på bra bolag respektive bra aktier.
Mycket av dagens höga värden och bolagens starka tillväxt beror på centralbankernas expansiva penningpolitik vilket lett till att marknaderna flödar över med extremt billig finansiering. Men marknaden har alltid rätt och hittills har skeptikerna fått stryka på foten. Kanske även att EQT:s egen förväntning på värdering har slagits med råge.