Turkiet har ratificerat den svenska Natoansökan. Nu återstår att också Ungern godkänner ansökan innan Sverige blir medlem i försvarsalliansen.
President Recep Tayyip Erdogan underteckande på torsdagskvällen det turkiska parlamentets beslut att godkänna den svenska ansökan, enligt tidningen Resmi Gazete som regeringen använder för att tillkännage nya lagar och beslut.
Nästa steg är att det turkiska ratifikationsdokumentet skickas vidare till det amerikanska utrikesdepartementet, som deponerar Natos grundfördrag. Därmed är allt klart från turkiskt håll.
Parlamentet röstade sent i tisdags igenom Sveriges ansökan med bred majoritet. Erdogan hade sedan femton dagar på sig att skriva under och därmed bekräfta beslutet, men det dröjde alltså bara två dagar.
”Allt att vinna”
Att det gick så snabbt beror dels på att den turkiske presidentens underskrift är en formsak, dels på den potentiella F-16-affären med USA, som Erdogan själv kopplat till ett eventuellt svenskt Natointräde, enligt Michael Sahlin, tidigare Turkietambassadör.
– I det här läget har Erdogan allt att vinna på att få iväg dokumentet för att sätta fart på den amerikanska sidan av affären, säger Sahlin.
För att Sverige ska bli fullvärdig medlem i Nato krävs också att Ungern godkänner ansökan.
Det ungerska parlamentet har vinteruppehåll till den 26 februari men kan extrainkallas för en omröstning om en majoritet av ledamöterna vill det. Oppositionen har krävt en extrasession, men i en intervju med ungerska medier på torsdagen tycktes parlamentets talman stänga dörren för det och sade att frågan inte är ”brådskande”.
Orbáns löfte sprack
Ungerns premiärminister Viktor Orbán talade i onsdags i telefon med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Orbán försäkrade då att den ungerska regeringen stöttar ett svenskt medlemskap och att han uppmanar parlamentet att slutföra ratificeringen ”så snart som möjligt”.
– Nu har Orbán ingen möjlighet att leva upp till sitt löfte om att under alla förhållanden inte vara sist att godkänna Sveriges ansökan. Man hade kunnat tänka sig att Erdogan skulle göra något slags gest till sin kollega och kompis Orbán genom att hålla på det lite, så att han skulle hinna sammankalla det ungerska parlamentet, säger Michael Sahlin.