Ericsson vinst steg andra kvartalet, men resultatet nådde ändå inte upp till analytikernas förväntningar. Kursen rasar efter rapporten, och är ned 10 procent.
Telekomjätten redovisar ett rörelseresultat på 7,3 miljarder kronor för andra kvartalet 2022. Det kan jämföras med rörelsevinsten på 5,8 miljarder kronor motsvarande period 2021.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på cirka åtta miljarder kronor, enligt Bloombergs sammanställning.
Kursen reagerar kraftigt negativt på rapporten. Vid halv 10-tiden är kursen ned 10 procent.
Vd Börje Ekholm säger att kvartalet har varit komplicerat på många sätt, med alla de problem som finns med leveranser och annat.
Sämre lönsamhet
– Det är en komplicerad miljö, och vi har fokuserat på att kunna leverera. Det kommer med en kostnad, vi har en lite försvagad bruttomarginal, säger han i en intervju med TT.
Han är nöjd, trots att resultatet är något sämre än vad analytiker väntat sig.
– Det är svårt att veta vad de lägger in. Men vi har fortsatt att vinna marknadsandelar.
Ericsson håller på att slå igen verksamheten i Ryssland.
– Det kostar 1,2 miljarder kronor, det är vad verksamheten i Ryssland gått ned med ungefär, säger Börje Ekholm.
Tappar i Kina
I Kina har Ericsson också minskat sin verksamhet.
– Vi har tappat marknadsandelar. Nu får vi se om vi kan återuppbygga marknaden i Kina. De är långt framme med 5G, vi får se om vi får vara med då.
Omsättningen uppgick till 62,5 miljarder kronor, jämfört med 54,9 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 61,7 miljarder kronor.
”Det var fortsatt starkt momentum under andra kvartalet. Utbyggnad av 5G-nät och vunna marknadsandelar ledde till 5 procent organisk försäljningstillväxt under kvartalet”, skriver vd Börje Ekholm i kvartalsrapporten.
Ökade lager
För att säkra leveranser av komponenter till verksamheten har bolaget byggt upp lagren.
”För att säkerställa leveranser har vi proaktivt ökat våra buffertlager. Dessutom ledde svårförutsägbara leveranser av komponenter och anläggningsmaterial till ökade lagernivåer inom hela vår verksamhet”, skriver Ekholm.
Inom det största och viktigaste affärsområdet Networks ökade intäkterna med 15 procent till 46 miljarder kronor. Även för Digital Services ökade intäkterna men affärsområdet går fortsatt med förlust, minus 1,3 miljarder under andra kvartalet.
Inga nya besked
Ericssonledningen upprepar tidigare besked om eventuella miljardböter från amerikanska myndigheter relaterade till de misstänkta Irakmutorna, några nya besked ges inte i rapporten.
– Vi fortsätter att samarbeta med amerikanska myndigheter om händelserna i Irak 2019 som utreds. Det finns inget mer att säga, men när det finns det så håller vi marknaden informerad.
Amerikanska myndigheter är kända för att kunna döma ut kraftiga sanktioner. Men Börje Ekholm förklarar att Ericsson inte har lagt undan några pengar för eventuella böter.
– Vi kan inte kvantifiera det. Då kan vi inte lägga undan till något som inte kan kvantifieras.
Inte heller ges några nya besked om köpet av Vonage. Ett slutförande av transaktionen väntas i juli.