Facebook noscript imageEricssons köp av amerikanskt molnföretag hyllas som smart strategiskt drag
Ekonomi
Ericssons köp av amerikanskt molnföretag hyllas som smart strategiskt drag
Foto: Mark Schiefelbein/TT/AP
Foto: Mark Schiefelbein/TT/AP

Ericsson köp av den amerikanska molnföretaget Vonage är ett smart strategiskt drag, eftersom molntjänstmarknaden växer snabbt, enligt analytiker och Christer Gardell, en av företagets storägare.

Ericsson aviserade idag sitt största förvärv någonsin – köpet av Vonage för 6,2 miljarder dollar (56 miljarder kronor). Ericssons ambition är att genom detta växa globalt inom den trådlösa företagsmarknaden och även kunna ge dess kunder tillgång till en större marknad som värderas till 700 miljarder dollar 2030.

”Kärnan i vår strategi är att bygga ledande mobila nätverk baserat på teknikledarskap. Detta skapar förutsättningar att bygga närvaro på företagsmarknaden”, säger Ericssons VD Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Molntjänstmarknaden är lovande

”Det finns goda skäl för Ericsson att diversifiera sig från mobilnäten och hitta nya intäktsströmmar. Ericsson är inte känt för goda resultat när det gäller integration [av tidigare förvärv], men vi anser att affären är intressant då vi behovet av molnlösningar kommer att öka”, skriver UBS telekomanalytikern Francois-Xavier Bouvignes i en researchnote.

Den globala marknaden för molntjänster förväntas överstiga 1 250 miljarder dollar – en på sammansatt årlig tillväxttakt på mer än 19 procent mellan 2021 och 2028, enligt Grand View Research.

Bouvignes anser dock att diversifiera verksamheten ytterligare efter förra årets förvärv av Cradlepoint – ett amerikanskt företag som utvecklar företagslösningar inom 5G ”kan ge upphov till vissa frågor om 5G-cykeln och hotet från Open-RAN [O-RAN]”.

Open radio access network, känt som O-RAN, är en global organisation för telekomföretag som sysslar med 5G nätverk. De strävar efter interoperabilitet, att en standardiserad utrustning kan användas av alla operatörer, samt virtualisering, att kommunikationen i nätverket skiljs åt från den faktiska kopplingen av dataflödet och centraliseras.

Gardell välkomnar affären

VD och grundaren av Cevian Capital, Christer Gardell, välkomnar affären.

– Detta är förhoppningsvis början mot en riktig techvärdering för Ericsson, säger Gardell till DI-TV i en intervju. Företagssegmentet ”är potentiellt ett jättesegment för Ericsson, som kan driva tillväxten en lång tid framåt”.

Cevian Capital, Ericssons fjärde största ägare efter Investor, Industrivärlden och Handelsbankens pensionstiftelse, äger 4,55 procent av telekomjätten, enligt ett medierapporter från i mars.

Vonage omsättning låg på 1,4 miljarder dollar under 12-månadersperioden till den 20 september 2021. Förvärvet förväntas slutföras under första halvåret 2022.

Dorothée Enskog