Statens Haverikommission ska få 25 miljoner extra för att utföra undersökningar om hur M/S Estonia förliste. Det föreslår regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna i vårändringsbudgeten för 2023.
– Det är positivt. Det motsvarar vad vi hade begärt för att kunna utföra undersökningen, säger Jonas Bäckström, utredningsledare på Statens haverikommission.
Natten till den 28 september 1994 sjönk passagerarfärjan M/S Estonia på öppet hav under sin färd mellan Tallin och Stockholm. Fartygsolyckan är den största sett till antalet omkomna i modern fredstid med 852 dödsoffer.
Men trots att det gått nära 30 år sedan olyckan skedde, undrar många människor och anhöriga till de drabbade fortfarande vad som egentligen hände den där natten.
I september 2020 släpptes den mycket uppmärksammade dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” producerad av journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson. I dokumentärserien avslöjades bland annat att ett fyra meter högt hål hittats i Estonias vraks styrbordssida.
Avslöjandet ledde till att utredningsmyndigheterna i både Sverige, Finland och Estland ansåg att det fanns skäl att vidare undersöka saken.
Sommaren 2022 genomförde Statens haverikommission dykningar vid den förlista färjan vilket resulterade i cirka 45 000 högupplösta 3D-bilder.
– Det kommer aldrig att gå att besvara alla frågor om vad som hände den där natten för snart 30 år sedan men om de planerade undersökningarna kan bidra till en ökad förståelse om hur det gick till när fartyget sjönk är regeringens bedömning att de bör genomföras, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).
Kompletterande undersökningar
Henrik Evertsson och journalisten Linus Andersson kom senare att dömas till 80 dagsböter för brott mot lagen om skydd för gravfriden. De dömdes så sent som den 29 mars i år av Hovrätten för Västra Sverige, som valde att skärpa tingsrättens straff. De båda kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.
Samtidigt kan dokumentärfilmen ha bidragit till att frågan lyfts upp i ljuset igen efter så många år.
Statens haverikommission planerar nu att göra kompletterande undersökningar av vraket där bland annat bogrampen kommer att bärgas i syfte att få mer kunskap om själva sjunkförloppet. Bildäcket kommer även att fotograferas. Sedan 29 september 2005 förvaras Estonias bogvisir i en klimatkontrollerad byggnad på Musköbasen, uppförd av Fortifikationsverket.
Jonas Bäckström, utredningsledare vid Statens haverikommission, är nöjd med att regeringen skjuter till 25 miljoner extra i vårändringsbudgeten för 2023.
– Det är positivt. Det motsvarar vad vi hade begärt för att kunna utföra undersökningen, säger Jonas Bäckström till Bulletin.
Bäckström berättar att de redan i januari i år uttryckt önskemål om att utföra ytterligare utredningar och hoppas nu på att den nya undersökningen kommer att bidra till mer fakta om hur M/S Estonia förliste.
Läs även: Carlsson: Offentliggör hemligstämplade dokument om Estonia