Det var vid slutet av 2020 som inbördeskriget började i Etiopien. Än i dag pågår konflikten i landet och anledningen bakom kriget är en dispyt mellan den etiopiska regeringen och Tigreanska Folkets Befrielsefront (TPLF). Efter flera månader av strider tycks en lösning vara i sikte.
Konflikten i Etiopien är komplex. Den grundar sig i maktfördelning och anspråk på territorium. TPLF var tidigare det parti som styrde i Etiopien i närmare 30 år. 2018 förlorade de mot Abiy Ahmed som kom till makten och blev landets nya premiärminister.
Startskottet till kriget började i november 2020 när TPLF valde att attackera en etiopisk militärbas i Tigray. TPLF gick ut med att man inte längre erkänner den etiopiska regeringens legitimitet och ledning.
Som svar valde den etiopiska regeringen att inleda en militär offensiv mot Tigray-regionen. De upprättade även en blockad som förhindrade förnödenheter från att nå Tigray. Lastbilar med livsmedel har inte kunnat ta sig in i regionen sedan december förra året. I stället har Tigray behövt förlita sig på leverans med flyg.
Striderna och blockaden har resulterat i ett akut läge i Tigray-regionen. Närmare 400 000 människor riskerar att dö av svält. Hittills har så många som 500 000 människor dött av striderna eller av svält till följd av konflikten.
Vapenvila
Utöver de som dött eller skadats på grund av konflikten, har över 400 000 människor tvingats fly sina hem i Tigray, enligt FN. Båda sidor har även anklagats för krigsbrott mot civilbefolkningen. I dag, närmare 16 månader senare, tycks en lösning vara i sikte.
På torsdagen utropade den etiopiska centralregeringen en vapenvila för att kunna få in humanitär hjälp till Tigray-regionen. Regeringen vill ”implementera ett uppehåll i våldsamheterna med omedelbar verkan” och uppmanade TPLF att dra sig tillbaka från områden utanför Tigray.
De tigreanska rebellerna har gått med på regeringens förslag. I ett uttalande som skickades till AFP tidigt på fredagen sade rebellerna att de “är beslutna att gå med på ett eldupphör”, och uppmanade den etiopiska regeringen att påskynda leveransen med humanitär hjälp till Tigray.
För första gången sedan konfliktens start och efter flertalet försök lyckas båda parter acceptera en vapenvila. En viktig vändpunkt. Ett steg närmare en riktig lösning till det långvariga inbördeskriget i landet.
Läs även: Danskt ja till att skicka asylsökande till Afrika