Facebook noscript imageEU kan ingå investeringsavtal med Kina i år
Ekonomi
EU kan ingå investeringsavtal med Kina i år
Sylvia Schwaag Serger, professor i forskningspolitik vid Lunds universitet. Foto: Torstein Bøe / TT
Sylvia Schwaag Serger, professor i forskningspolitik vid Lunds universitet. Foto: Torstein Bøe / TT

EU och Kina är nära att enas om ett avtal som reglerar investeringarna i deras ekonomier. Påtryckningar sker för att avtalet ska ingås före årsskiftet. Men skynda långsamt, tycker Kina-kännaren Sylvia Schwaag Serger. 

– Efter sju års förhandlingar har EU och Kina kommit närmare ett avtal om investeringar och investeringsskydd. Det handlar om att förenkla för investeringar i varandras länder. Målet har varit att få till ett avtal 2020. De komplicerade frågorna har varit bland annat de arbetsrättsliga, men nu verkar man vara i slutfasen av förhandlingarna, säger Anna Stellinger, chef för internationella frågor på Svenskt Näringsliv.

Financial Times skriver att vid måndagens möte i Bryssel med ländernas ambassadörer rapporterades stora framsteg i samtalen med Beijing. Det gäller även huvudfrågor som arbetares rättigheter i Kina. Paris ska ha tryckt på för att Kina ska avskaffa tvångsarbete, enligt Le Figaro. EU-diplomaterna har inte haft några invändningar mot att ett avtal skulle kunna uppnås denna vecka. Det skulle betyda att parterna är i slutskedet av förhandlingarna. 

Säkerställer tillgång till marknader

Avtalet går ut på att ta bort begränsningar för europeiska investeringar i bland annat samägda bolag i Kina och ta bort begränsningar för utländska investeringar inom vissa branscher i näringslivet, såsom tillverkning, finansiella tjänster, fastighetsbranschen, miljöservice och byggbranschen. För Kina betyder avtalet att de säkerställer tillgången till vissa marknader och att de erbjuds vissa investeringsmöjligheter i förnybar energi.

"När Kina och USA blir mer nationalistiska och inåtblickande bör EU värna om öppenheten." 

– Förhandlingarna har pågått länge men världen har förändrats kolossalt de senaste sju åren både geopolitiskt och ekonomiskt. Jag är orolig för att man från europeisk sida förhastar sig vad gäller att ta fram ett avtal som på kort sikt förbättrar för europeiska företag. Kanske borde EU nu reflektera och sätta avtalet i en större kontext, det vill säga beakta Europas långsiktiga strategiska handlingsfrihet, kommenterar Sylvia Schwaag Serger, professor i forskningspolitik vid Lunds universitet.

Vill avskärma sin egen ekonomi

– Valet i USA lär förändra fundamentet i relationerna mellan USA och Kina samt mellan Kina och Europa. USA vill samarbeta mer med Europa, även i relationen till Kina. Kina visar just nu flera tecken på att vilja avskärma sin egen ekonomi och sitt samhälle från omvärlden, bland annat genom en nyligen antagen dual circulation strategy. Förutom politiskt vill de göra sig mindre beroende teknologiskt och kunskapsmässigt. Till exempel kom nyligen en forskningspolitisk reform som uppmuntrar kinesiska forskare att publicera mer på kinesiska och i inhemska tidskrifter. När Kina och USA blir mer nationalistiska och inåtblickande bör EU värna om öppenheten. EU bör även värna om Europas strategiska handlingsfrihet så att inte våra europeiska och demokratiska värderingar undergrävs långsiktigt, säger Sylvia Schwaag Serger. 

Tyskland har stora företagsintressen i Kina. Financial Times skriver att tyskarna har pressat på för att få igenom avtalet. Det beror på att deras ordförandeskap i Europeiska unionens råd upphör på torsdag då Portugal och Slovenien tar över detta 2021. Le Figaro skriver att Kina varit mån om att få till ett avtal före årets slut på grund av signaler från Washington om att ett nytt transatlantiskt samarbete kanske även kan förvandlas till en anti-kinesisk front. Den blivande amerikanske nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan har låtit meddela att Biden-administrationen gärna vill bli rådfrågad om avtalet. 

När avtalet väl skrivits på ska det godkännas av Europeiska rådet och ratificeras av Europeiska parlamentet, en process som väntas bli klar först andra halvåret 2021. 

TEXT: MARGARET VON PLATEN

Margaret von Platen