Facebook noscript imageEU kritiserar ryska parlamentsvalet
Nyheter
EU kritiserar ryska parlamentsvalet
Rysslands president Vladimir Putin. Bild från häromdagen. Arkivbild. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT.
Rysslands president Vladimir Putin. Bild från häromdagen. Arkivbild. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT.

EU kritiserar de inskränkningar och hot som förekommit under Rysslands parlamentsval, som Vladimir Putins parti Enade Ryssland kammade hem enligt förväntan.

– Det verkar bli det resultat som ledningen beställt, säger Rysslandskännaren Carolina Vendil Pallin.

Enligt Andrej Turtjak, högt uppsatt i Enade Ryssland, ser partiet ut att behålla två tredjedelars majoritet i underhuset, duman. Det är en viktig gräns för att bland annat kunna ändra landets grundlag. Turtjak säger till medier i Moskva att Enade Ryssland får 120 platser från partilistorna och 195 platser från enmansvalkretsar enligt prognoserna.

Det blir alltså 315 av dumans 450 platser – en tillbakagång jämfört med de 336 mandat partiet haft inför valet. En ”övertygande och anständig seger”, enligt Turtjak.

EU kritiserar valet, som den utrikespolitiske talespersonen Peter Stano säger präglats av hot och skrämseltaktiker.

Riggat

Resultatet är väntat, enligt Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Inför valet får regionerna instruktioner från Kreml om ungefär vilket valresultat som förväntas och guvernörerna rankas av Moskva utifrån hur väl man lyckas lämna det efterfrågade resultatet. Valet är ett mått på hur väl det här politiska maskineriet som man byggt upp fungerar, säger hon.

Ytterligare fyra partier klarar femprocentsspärren, däribland ultranationalistiska LDPR samt relativt nybildade partiet Nytt folk. Kommunistpartiet, näst störst efter Enade Ryssland, ser när 95 procent av rösterna räknats ut att få drygt 19 procent.

Vallokalerna stängde på söndagen efter flera dagars röstning. Oberoende bedömare har kallat valet riggat och orättvist. Under lång tid, och allt intensivare på sistone, har oppositionella grupper och oberoende medier förbjudits eller förhindrats att verka fritt. Den kanske mest kända oppositionsprofilen, Aleksej Navalnyj, är fängslad och hans organisation har förbjudits.

Lågt valdeltagande

Navalnyjs medarbetare har uppmanat oppositionsanhängare att rösta på andra politiker – framför allt från Kommunistpartiet – som potentiellt skulle kunna ha en chans att besegra Enade Rysslands kandidater. Uppmaningen kan ha haft viss effekt. Enade Ryssland ser alltså ut att backa något, medan Kommunistpartiet gått framåt.

Det preliminära valdeltagandet uppges vara 45 procent.

– Hela det politiska systemet går ut på att det inte ska finnas reella politiska alternativ till den sittande makten. Det finns två sätt att protestera: antingen genom att inte rösta, vilket är anledningen till att valdeltagandet är lågt. Det andra är vad Navalnyj kallar ”smart röstning” för att rösta bort Enade Ryssland, säger Vendil Pallin.

Dåligt övervakat

Navalnyjs läger understryker återigen att valet har riggats i stor skala, och poängterar att resultaten från det liberala och oppositionsvänliga Moskva har dröjt längre än från andra håll i landet – något som skulle kunna tyda på manipulering.

Oberoende valobservatörer som OSSE har inte fått övervaka valet och inhemska övervakningsorganisationer, som valobservatörsgruppen Golos, har sedan tidigare klassats som ”utländska agenter”. Detta kritiseras av EU.

Golos har dock fått in tusentals rapporter om misstänkt valfusk, berättar Carolina Vendil Pallin. Trots det tror hon inte att några gatuprotester kommer att förekomma de närmsta dagarna.

– Den ökade repressionen vi sett inför valet innebär ett mycket högre pris för dem som protesterar eller uttrycker stöd för personer som Navalnyj. Lika mycket som det handlar om att fixa rätt valresultat handlar det också om att säkerställa att det inte blir några demonstrationer efteråt, säger hon.

Läs även: Alexander Bard kandiderar till riksdagen

Läs även: Biståndet höjs till 57 miljarder i nya budgeten

TT Nyheter