Facebook noscript imageEU:s migrationspakt kan hota Tidöavtalet – C: ”SD superlosers”
Nyheter
EU:s migrationspakt kan hota Tidöavtalet – C: ”SD superlosers”
Mattias Karlsson (SD) är mycket kritisk till EU:s migrationspakt. Foto: Tim Aro / TT /
Mattias Karlsson (SD) är mycket kritisk till EU:s migrationspakt. Foto: Tim Aro / TT /

Under torsdagen röstade EU-parlamentet för nya förslag gällande en ny migrationspakt. Men SD är mycket kritiska till de huvudförslag som Tomas Tobé (M) ansvarat för att ta fram då den kommer att vara tvingande till 100 procent. Mattias Karlsson (SD) säger att den nya pakten hotar hela samarbetet mellan regeringen och SD.


EU-parlamentarikerna röstade ja till en ny migrationspakt i EU–parlamentet under torsdagen.

Det blev ett kraftfullt ja till förslaget, med röstsiffrorna 420 för och 130 emot samt 30 nedlagda röster.

Utformningen av de nya lagförlagen består av fyra delar som rör regler för hur personer vid EU:s yttre gräns ska granskas, asyl- och migrationsförordningen, liksom procedur vid asylhantering och krishantering.

Av de svenska ledamöterna röstade samtliga partier utom SD och V för de nya lagförslagen – dock röstade V och SD mot migrationspakten av olika anledningar. V sade dock ja till ett av de fyra förslagen om krisåtgärder, men nej till de övriga.

Vänsterpartiet är mycket kritiska till ECR:s agerande, där SD ingår, då de anser att de varit passiva och inte varit med i förhandlingarna.

– Vänsterpartiet vill ha en europeisk lösning, men inte den som ligger på bordet, skriver Malin Björk i ett pressmeddelande.

SD är dock mycket kritiska till förslagen. Mattias Karlsson (SD) säger till SvD att migrationspakten hotar hela samarbetet med regeringen.

”Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå”, tilägger SD-toppen Mattias Karlsson på Twitter.

Asyl- och migrationspakten

EU-kommissionen lade fram asyl- och migrationspakten redan hösten 2020. Under torsdagen godkändes att slutförhandlingarna får inledas med ministerrådet. Målet är att den nya migrationspakten kan vara på plats i januari 2024.

Migrationspakten innebär i korthet att EU får ett gemensamt ansvar över fördelningen av flyktingkvoten. Vad det kommer att innebära för Sveriges del råder det oenighet om.

En spricka har uppstått mellan regeringspartierna och SD där Moderaterna och SD har olika syn på huruvida Sverige kommer att få ta ett större eller mindre ansvar över framtida migration.

– Om vi ska få en lägre invandring till Sverige behöver vi bryta den ordning vi haft. I praktiken har ett fåtal länder, inte minst Sverige, fått bära det stora ansvaret, säger Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé i SVT:s Aktuellt.

Sverigedemokraternas europaparlamentariker Charlie Weimers är mycket kritisk till förslaget. Enligt Ylva Nilsson, EU-journalist, kommer förslaget att innebära att medlemsländerna blir ”tvingade till hundra procent” när det kommer till flyktingfördelningen. Något SD anser strider mot vad regeringen och SD kommit överens om.

– Att öppna upp för en lag som ger EU-kommissionen möjlighet att diktera migrantkvoten till Sverige anser jag är helt fel väg att gå och kommer att skapa problem för svenska regeringar framöver, säger Charlie Weimers, EU-parlamentariker för SD.

Noterbart är att bland Italiens regeringspartier, även på ytterhögerkanten, röstade många partier ja till den nya migrationspakten.

Centerpartiet: ”Superlosers”

Tomas Tobés förslag till utformningen av migrationspakten har fått stöd av både Miljöpartiet och Centerpartiet. Centerpartisten Abir Sahlani kallar SD för ”superlosers” efter omröstningen.

– Det förvånar mig inte att de uttrycker sig på det här sättet. Vi bevakar frågan under lupp och kommer att göra allt vi kan för att detta inte kommer att skada Sverige på något sätt. Det här är mycket viktigt för oss, säger Ludvig Aspling (SD), Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson till Riks.

Nu ska rådet ta fram sina ståndpunkter och enligt Ludvig Aspling kommer Sveriges regering och SD att kunna ha mer inflytande över dessa.

– Så vi inväntar svar från den, säger Ludvig Aspling (SD).

Bulletin har sökt både Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD), Helene Fritzon (S) samt Karin Karlsbro (L) för en kommentar men utan framgång.

Läs även: EU godkänner förslag om ny asyl- och migrationspakt

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu